Pekingben műtött meg egy beteget az orvos – miközben Rómában tartózkodott

Pekingben műtött meg egy beteget az orvos – miközben Rómában tartózkodott
Gábor János  |  2024. 06. 12., 13:10

A sebész több mint 8000 kilométerre volt a betegétől, mégis valós időben hajtotta végre az operációt. A megoldás az egyik legkorszerűbb sebészrobot volt, ami csak létezik.

Peking több mint 8 000 kilométerre található Rómától, így egy csatlakozás nélküli repülőút is 11 órát vesz igénybe, mégis, egy sebészrobot és 5G sebességű internet segítségével egy orvos gond nélkül áthidalta ezt a távolságot és megoperált egy beteget a kínai fővárosban – anélkül, hogy fizikailag elmozdult volna Olaszországból.

Az első sebészrobotok az 1970-es években jelentek meg, írja az Óbudai Egyetem tanulmánya, amely szerint a NASA egy ilyen eszközzel szerette volna biztosítani az orvosi ellátást az űrhajósoknak a távoli missziók során. Bár az az áttörés valószínűleg sokat várat magára, hogy egy sebész egy földi műtőből operáljon meg egy asztronautát a Nemzetközi Űrállomáson, vagy a hamarosan újra meghódítandó Holdon, kétségtelen, hogy a koncepció csodás ötlet és óriási jelentősége lenne az egyre leterheltebb, világszerte orvoshiánnyal küszködő egészségügyben. Az első, kereskedelmi forgalomba kerülő termékek az 1980-as évek végén jelentek meg, és a legelső telerobotikus műtétet 2001-ben hajtották végre.

A sebészrobot történelem legnagyobb sikersztorija alighanem az Intuitive Surgical által 1998 óta fejlesztett „da Vinci”. Ezzel a géppel és 5G sebességű internetkapcsolattal egyre inkább megoldhatóak a korábban áthidalhatatlannak hitt problémák. A da Vinci rendszer többféle sebészrobotja lehetővé teszi, hogy a műtétet végző sebész 3D-ben lássa az operációs területet, és egyszerre 3–4 olyan robotkarral dolgozzon, amelyek valós időben végrehajtják a parancsait. A gép beépített teleszenzorokkal és „haptikus visszacsatolási technológiával” rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a sebész érezheti is, mit csinál – pont úgy, mintha ott lenne a távoli műtőben. A műtétet végző, vezető sebész, Zhang Xu a South China Morning Post szerint azt mondta, hogy a távműtétek legnagyobb problémája a jel késleltetése, mivel a siker a gépek közötti zökkenőmentes kommunikáción múlik. Egy erős 5G hálózat jelenlétében azonban nem volt helye, a legapróbb csúszásnak sem.

Az orvos azt mondta, „a távműtét zökkenőmentesen zajlott, mintha fizikailag jelen lett volna”. A da Vinci sebészrobot lehetővé tette, hogy Rómából irányítva távolítsák el egy a többezer kilométerre lévő, leromlott állapotú, sürgős beavatkozást igénylő prosztatarákos páciens daganatát.

A frissített sebészrobot-technológia jelentős segítséget nyújthat, nem csak leterhelt, orvoshiányos egészségügyi rendszerekben, hanem nehezen elérhető vagy rászorulókkal teli területeken, sőt háborúk és pandémiák idején is. A következő lépés az lesz, hogy az orvosok új, továbbfejlesztett távműtéti rendszert vessenek be olyan régiókban, ahol hadműveletek zajlanak, ezért esélyük sem lenne a fizikai jelenlétre, ha el kell végezni egy beavatkozást.

Főoldali kép: Intuitive Surgical

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS