A magyar háztartások élnek a legrosszabbul az EU-ban a „tényleges fogyasztás” szerint

2024. 06. 19., 11:50

2023-ban az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (actual individual consumption, AIC) vásárlóerő-egységben (PPS) kifejezve az uniós átlag 70 százaléka és 138 százaléka között változott a 27 tagállamban.

Az AIC magában foglal minden, a háztartások által használt árut és szolgáltatást, függetlenül attól, hogy azokat közvetlenül a háztartások, a kormányzat vagy nonprofit szervezetek vásárolták és fizették meg, így a háztartások anyagi jólétét számszerűsíti – olvasható az Eurostat rövid összefoglalójában.

2023-ban az egy főre jutó AIC 10 tagállamban haladta meg az uniós átlagot, a legmagasabb értékeket Luxemburgban (az uniós átlag 138 százaléka), Ausztriában és Hollandiában (egyaránt 117 százalék) regisztrálták.

17 uniós országban az egy főre jutó AIC az uniós átlag alatt volt, a legalacsonyabb szintet Magyarországon (az uniós átlag 70 százaléka), Bulgáriában (73 százalék), Szlovákiában és Lettországban (mindkettő 75 százalék) regisztrálták.

Az egy főre jutó GDP szintén jelentős különbségeket mutatott tagállamok között. A PPS-ben számolt mutató 2023-ban 11 uniós országban haladta meg az uniós átlagot, a legmagasabb Luxemburgban (az uniós átlag 239 százaléka), Írországban (211 százalék) és Hollandiában (130 százalék) volt. A legalacsonyabb egy főre jutó GDP-t Bulgáriában (az uniós átlag 64 százaléka), Görögországban (67 százalék), Lettországban (71 százalék), Szlovákiában (73 százalék) és Magyarországon (76 százalék) regisztrálták.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS