Biomérnöki csoda: újranöveszti a hiányzó csontot egy implantátum

Biomérnöki csoda: újranöveszti a hiányzó csontot egy implantátum
Gábor János  |  2024. 06. 10., 14:10

Máig lehetetlennek hitt bravúrra képes az az implantátum, amiről a feltalálói azt állítják, megváltást jelenthet a csonttörést szenvedett és daganatos vagy más megbetegedések miatt csonthiányos betegeknek.

Skót kutatók fedeztek fel új módszert a szervezet erős öngyógyító hatású, biomérnöki szempontból eddig kiaknázatlan „növekedési faktorainak” – a regenerációs folyamatokat elősegítő természetes molekuláknak – a sajátos hasznosítására.

Ez az áttörés új kezelési lehetőségekhez teremthet a súlyos csonttöréssel élők és csontvesztéssel küzdő daganatos betegek számára: elősegítheti a csontszövet újranövését.

A növekedési faktorok nélkülözhetetlenek a fejlődésbiológiában, hiszen a születéstől a felnőttkorig irányítják a test növekedését. Ezenkívül kulcsfontosságú szerepet játszanak a sérülések utáni gyógyulási folyamatban, beindítva azokat a bonyolult folyamatokat, amelyek hatékonyan helyreállítják és újra összekötik a sérült szöveteket.

A Glasgow-i Egyetem vezetésével működő kutatócsoport egy olcsó polimer, a polietil-akrilát (PEA) segítségével olyan sebészeti implantátumot fejlesztettek, amit kifejezetten a csontdefektus helyén lehet alkalmazni. Az implantátum felszínének egyedi tulajdonságai lehetővé tették a kutatók számára, hogy a szervezet inaktív növekedési faktorait „befogják”, és csak ott aktiválják őket, ahol valóban szükség van rájuk.

„A tanulmány alapjául szolgáló biológiai folyamatokat már több mint két évtizede ismerjük, de ez az első alkalom, hogy ezeket a folyamatokat kihasználva regeneráló hatást értünk elidézi az egyetemi közlemény az egyik kutatót, Dr. Udesh Dhawant. – A lekötött fehérjék közvetlen módon történő eljuttatása a kezelés helyére sokkal nagyobb kontrollt biztosít a növekedési faktorok aktiválódása és a gyógyulási folyamat beindulása felett. Ezenkívül jóval alacsonyabb koncentrációban is működik, mint a korábbi kezelések, ami tovább csökkenti a nem kívánt csontnövekedés esélyét a gyógyulást igénylő területen kívül.”

Így növeszti újra a csontot az új implantátum

Az új kutatást korábbi korábbi eredményekre alapozták – ezek kimutatták, hogy a PEA kölcsönhatásba lép az emberi szervezetben megtalálható sejtadhéziót és -növekedést elősegítő fibronektin fehérjével, aminek felszínén nanoszálas hálózatokat képez. Ezek kialakulása megváltoztatja a fibronektin szerkezetét és felfedi a molekula egyes, sejtek rögzítésére, valamint inaktív fehérjék tárolására szolgáló aminosavait. A kutatócsoport egy fibronektin hálózatra csepegtetett rekombináns fehérjetöredék segítségével demonstrálta, hogy a két fehérje összekapcsolódik, és a folyamat arra ösztönzi a szervezet növekedési faktor sejtjeit, hogy új csontszövetet termeljenek.

„A munkánk segíthet a csontok újranövesztésében azoknak a pácienseknek, akik nagy részeket is elveszítettek, rák vagy súlyos balesetek következtében, ezáltal sokkal jobb életminőséget biztosíthatunk számukra” – mutatott rá Dhawan. Hozzátette: bár újabb nagy lépés történt a megfelelő irányba, a fiziológiai rendszerek összetettebbek, mint gondolnánk, és még értékelni kell, hogy az új stratégia hogyan befolyásolja a szervezet más kritikus komponenseit, például az immunsejteket.

Főoldali kép: Racool_studio – Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS