Gyógyszerengedélyt kapott az agyba ültetett chip – Megkapja egy újabb páciens

Gyógyszerengedélyt kapott az agyba ültetett chip – Megkapja egy újabb páciens
Gábor János  |  2024. 05. 21., 13:10

Nagy áttörés előtt állhat a Neuralink, amelynek „Telepathy” fantázianévre hallgató agyimplantátumát hamarosan újabb, súlyosan mozgássérült páciens fejébe fogják beültetni. Az agy-gép interfész képes visszaadni a kommunikáció képességét és jelentősen feljavíthatja a lebénult betegek életminőségét.

A második humán beteg már júniusban megkaphatja a Neuralink implantátumát, miután az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) jóváhagyta az elsőként beültetett chip továbbfejlesztett változatát – állítja a Wall Street Journal. Bár a lap értesülését eddig sem az FDA, sem Elon Musk biomérnöki cége nem erősítette meg, határozott cáfolat szintén nem érkezett tőlük. Mivel a forradalmi eljárás – amelynek keretében sebészrobot ültette be az első chipet a 29 éves Noland Arbaugh agyába – sikeresnek mondható, úgy tűnik, eljött az ideje a következő beavatkozásnak.

 

Az első beteg nyolc évvel ezelőtt, búvárbalesetben bénult le, válltól lefelé, de az innovációnak köszönhetően visszanyert valamit a korábbi képességeiből. A gondolatai segítségével kezdett el számítógépet irányítani, és ezzel a megoldással ma már rendszeresen sakkozik, videojátékozik – vagy éppen japán és francia nyelvleckéket vesz. A gerincvelő harántsérülésben (kvadriplégiában) szenvedő beteg és az implantátum remek együttműködése bíztató rajt volt, ám az ultravékony drótok egy hónap után részlegesen leváltak, ami a funkcionalitás elvesztését eredményezte. A Neuralinknek állítólag néhány szoftverfrissítéssel sikerült orvosolni az eszköz működését.

A Neuralink újabb chipet ültethet be

A Wall Street Journal egy Neuralinket ismerő forrástól és egy vállalati dokumentumból tudta meg, hogy a problémát a következő Telepátia drótjainak mélyebbre ágyazásával oldják meg. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a drótok a természetes mozgások következtében elmozduljanak a helyükről. Az első implantátum 3-5 milliméter mélyen hatolt be Arbaugh agyába, míg a második iteráció már nyolc milliméteres mélységet céloz meg.

A jelentések szerint több mint 1000 kvadriplégiás beteg fejezte ki érdeklődését a Telepathy iránt és jelentkezett a Neuralink betegnyilvántartásába. A vállalat reméli, hogy az agyat a számítógéppel összekapcsoló technológiája egy napon lehetővé teszi lebénult emberek számára, hogy visszanyerjék az irányítást az életük felett, és újra képesek legyenek kommunikálni, dolgozni, szórakozni. Az emberkísérletek szakaszában lévő eszköz második éles próbája a Reuters szerint már idén júniusban elérkezik: akkor a következő beteg is megkapja a chipet.

Így működik, ezek a tervek

A páciens agyába nyúló finom drótok regisztrálják az agy azon régiójának aktivitását, ami a szándékos mozgásokhoz kapcsolódik. Ezeket a jeleket az implantátum feldolgozza, és olyan jelekre fordítja le, amelyeket egy csatlakozó számítógép felhasználhat a képernyőn megjelenő tevékenységek elvégzésére.

A súlyos mozgássérültek számára érthető módon izgalmas kilátás, hogy egy agyi implantátum visszaadja az egyébként egészséges agynak a lehetőséget arra, hogy a világgal való interakcióra fizikai mozdulatok helyett gondolatokkal is képes legyen. De ez még nem minden: a vállalat szándékai között szerepel az is, hogy a Telepathy idővel felturbózza a kognitív emberi képességeket, amelyekkel különböző neurológiai betegségek (pl. ALS, Parkinson-kór) válnak kezelhetővé. A Neuralink azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy nap ennek az eszköznek a továbbfejlesztett változatával megvalósítható az ember és a mesterséges intelligencia közötti szimbiózis.

Főoldali kép: Neuralink

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS