Egymillió tonnával több szén-dioxid-kivonásért fizet a Microsoft

Egymillió tonnával több szén-dioxid-kivonásért fizet a Microsoft
Gábor János  |  2024. 05. 28., 13:10

Európai vállalattól vásárol újabb kvótát a Microsoft, ami összességében csaknem négymillió tonna karbonkivonásra készül az öreg kontinensen.

A Microsoft bejelentette, hogy új szén-dioxid-kivonási megállapodást írt alá az Ørsted energiaszolgáltatóval – írja utóbbi vállalat közleménye. A szerződés értelmében a következő tíz évben további egymillió tonna szén-dioxidot vásárolnak a dán Ørsted új, bioenergetikai szén-dioxid-leválasztási és -tárolási (BECCS) projektjéből, az Kalundborg CO2 Hubból. Ez az együttműködés egy tavaly bejelentett kötelezettségvállalás bővítése. Akkor 2,67 millió tonna szén-dioxid-kivonást vásároltak, és ezt emelik fel 3,67 millió tonnára.

A Kalundborg Hub projekt az Ørsted két dániai erőművében, a kalundborgi faforgács-tüzelésű Asnæs létesítményben és a koppenhágai Avedøre erőmű szalmatüzelésű kazánjában vezet be szén-dioxid-leválasztást. A két kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő (CHP) erőmű csatlakozik a hálózathoz és a távfűtési rendszerhez, sőt, rendelkezik saját kikötővel, így csomópontként működhet különböző tüzelőanyagok kezelésében-szállításában. Ám nemcsak saját, hanem mások által termelt szén-dioxid megkötésére és szállítására is alkalmasak, így a projekt rajtjától kezdve a leválasztott szenet az Északi-tenger norvégiai részén található Northern Lights tározóba lehet temetni, állandó tárolás céljából.

A várhatóan 2026 elején induló Kalundborg Hub évente mintegy 430 ezer tonna szén-dioxid megkötésére és tárolására lesz képes, és ez nem csak a Microsoft számára bizonyult vonzó lehetőségnek: az Ørsted tavaly jelentette be, hogy a Dán Energiaügynökség is leszerződött velük, 20 évre, egymilliárd dollár értékben.

„A Microsofttal való kibővített együttműködés a fenntartható jövőre vonatkozó közös elképzelésünk bizonyítéka. Azzal, hogy az Ørsted bioenergia szén-dioxid-leválasztás és -tárolás terén szerzett szakértelmét összekapcsoljuk a Microsoft szén-dioxid-kibocsátás csökkentése iránti elkötelezettségével, megmutatjuk, hogy a stratégiai kapcsolatok hogyan gyorsíthatják fel a zöldebb gazdaságra történő átállást” – mutatott rá Ole Thomsen üzletágvezető-alelnök.

Az új megállapodás értelmében a Microsoft egymillió tonna BECCS-szén-dioxid-eltávolítást vesz az Avedøre erőműtől (főoldali képünkön), ami a helyben keletkező szalmát alakítja villamos energiává és távhővé. Az Ørsted szerint a projekt a biomasszából származó biogén szén megkötésével (ami egyébként természetes ciklus során kerülne kibocsátásra) negatív emissziót tesz lehetővé.

Ez a bevásárlás amúgy csak egy a Microsoft nagyszabású szén-dioxid-leválasztási megállapodásainak sorában, amelyekkel 2030-ra karbonnegatív céggé akar változni. Ezért a célért a karbonkivonás vásárlásán túl nemrég aláírt egy több mint hatmillió tonnás együttműködést is, amit erdőtelepítéssel szeretne elérni, a re.green vállalattal közösen.

„Büszkék vagyunk arra, hogy ismét bejelenthetjük ezt a mérföldkőnek számító átvételi megállapodást az Ørsteddel, amely úttörő szerepet játszik a felelős szén-dioxid-eltávolítás fejlesztésében Dániában, miközben a szén-dioxid-mentesített energiarendszer igényeinek is megfelel. Az éghajlati célok körüli sürgősség azt jelenti, hogy a nagyszerű terveket gyors cselekvéssé kell alakítani - és az Ørsted továbbra is értékes együttműködő partnernek bizonyult a nagyszerű ötletek megvalósításában” – méltatta a dán vállalatot Brian Marrs, a Microsoft energia és szén-dioxid-eltávolításért felelős vezető igazgatója.

Főoldali kép: Ørsted

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS