A Microsoft európai vállalattal kötötte a világ legnagyobb karbonkivonó üzletét

A Microsoft európai vállalattal kötötte a világ legnagyobb karbonkivonó üzletét
Gábor János  |  2024. 05. 08., 13:10

Ekkora kaliberű szén-dioxid-eltávolító szerződést még nem írtak alá a világon: a Microsoft svéd partnere 3,33 millió tonnás karbonkivonást vállalt, és a műveletet bioenergia segítségével hajtja végre.

A Stockholm Exergi bejelentette, hogy a Microsofttal kötött szerződés értelmében 3,33 millió tonna szén-dioxid-eltávolítást és -tárolást (BECCS) hajt végre, biomasszából származó energia felhasználásával. A megállapodást a világ eddigi legnagyobb tartós szén-dioxid-kivonási üzletének nevezi az ESG News, megjegyezve, hogy az erről szóló tanúsítványokat 2028-tól kezdve 10 éven át szállítja majd a Microsoft számára.

„Ez a megállapodás hatalmas előrelépés a BECCS-projektünk, a Stockholm Exergi és az éghajlat számára. Hiszem, hogy a szerződés inspirálni fog más ambiciózus éghajlati célokat kitűző vállalatokat. Szeretnénk, ha az következő hónapokban további partnereket is bejelenthetnénk” – mondta bizakodva Anders Egelrud vezérigazgató.

Óriási jelentősége lehet a Microsoft megjelenésének

A szerződés új mérföldkő az éghajlatváltozás mérséklése szempontjából. Bár a kibocsátáscsökkentés továbbra is elsődleges prioritás, ma már kész konszenzus van arról, hogy a globális felmelegedés csupán az emisszió visszafogásával nem korlátozható 1,5 °C-ra. Ehhez tartós megoldásokra van szükség a szén-dioxid-eltávolítás területén is. A Microsoft és a Stockholm Exergi az ambiciózus, önkéntes vállalati klímacélok melletti elkötelezettség demonstrálásával reméli, hogy hozzájárulhat az iparág szükséges növekedéséhez, a vállalatok nettó zéró terveinek eléréséhez, valamint a nemzetek párizsi éghajlatvédelmi egyezményben leírt céljainak teljesítéséhez.

A Microsoft 2020 óta hirdeti, hogy 2030-ra szén-dioxid-negatív akar lenni, és ebben a folyamatban a karboncsökkentés az első lépés, amit kiegészít egy szén-dioxid-kivonási megállapodásokból álló portfólió felépítése is. A cég nyilvánosan meghatározta a magas színvonalú eltávolításokra vonatkozó kritériumait, finanszírozható átvételi megállapodásokat kötött, folyamatosan leszűri a tanulságokat, és évente beszámol az elért eredményekről.

Összhangban a nemzeti elvárásokkal

„A meglévő biomassza-erőművek kihasználása kulcsfontosságú első lépés a világméretű szén-dioxid-leválasztási kapacitás kiépítéséhez. Ebben az esetben elégedettek vagyunk a karbonkivonásból származó hő visszanyerésének és távfűtési hálózatokba továbbításának hatékonyságával” – nyugtázta Brian Marrs, az Energy & Carbon Removal igazgatója.   

Amint azt a Microsofttal kötött megállapodás is megerősítette, a Stockholm Exergi szigorú minőségi követelményeket követve oldja meg a szén-dioxid-eltávolítást. Ez magában foglalja az erdei biomassza fenntartható beszerzésére vonatkozó, a Microsofttal közösen kidolgozott kritériumokat, a nettó eltávolítás konzervatív számszerűsítését, valamint az átfogó nyomon követést, jelentéstételt és ellenőrzést.

A svéd kormány politikájával összhangban a Microsoft a szén-dioxid-kivonást a saját kibocsátásának ellensúlyozására használja fel, és átlátható módon jelenteni fogja, hogy az megfelel a svéd éghajlati céloknak, hasonlóan ahhoz, ahogyan a vállalati kibocsátáscsökkentés hozzájárul a nemzeti klímavédelmi stratégiához.

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS