Hamarosan valós időben nézhetjük, mennyire szennyezett a városi levegő

Hamarosan valós időben nézhetjük, mennyire szennyezett a városi levegő
Gábor János  |  2024. 04. 25., 14:10

Az EU projektjében olyan detektort fejlesztenek, ami valós időben elemzi a városi levegőben lévő gázokat. Az eszköz áttörést jelenthet a légszennyezés okozta betegedések visszaszorításában: nyilvános térképen bárki követheti majd a gázkoncentrációkat.

A június végén záruló, PASSEPARTOUT névre keresztelt, új levegőminőség-ellenőrző rendszer lézertechnológiát használ a mérgező gázok legkisebb mennyiségének kimutatására. Nagy kiterjedésű, sűrűn lakott területeken vetik majd be, gázelemző hálózatot építve belőle. A rendszer nyilvános adatszolgáltatást fog nyújtani, így a navigációs alkalmazásokban bárki megnézheti, hogy a tartózkodási helyén vagy az útvonalán mennyire szennyezett a levegő, ezáltal elkerülheti a kockázatos területeket.

A detektor szenzorai többféle gáz jelenlétét és mennyiségét képesek kimutatni, a nitrogén-dioxidtól a kén-dioxidon át a szén-monoxidig és az ózonig, nem beszélve a káros finom részecskékről. Ezek koncentrációját dinamikus környezetben és valós időben fogják mérni, hogy pontos intézkedéseket lehessen tenni a légszennyezésből eredő megbetegedések visszaszorítására.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint több mint ötmillió ember hal meg idő előtt a környezeti levegőszennyezésből származó mérgező gázmolekulák és részecskék magas szintje miatt.

Az Európai Unió terve a gázok mérésére

Jelenleg a városi környezet levegőminőségének felmérésére szolgáló módszerek drága, hűtőszekrény méretű készülékekre támaszkodnak. Az olcsó érzékelők viszont kémiai reakciókkal dolgoznak, ami remek lenne, viszont a jelenlegi generációik pontatlanok, és gyakran dobnak kis hamis eredményeket. Utóbbiak alapos fejlesztésére alapították a 6,9 millió eurós (2,7 milliárd forintos) EU-támogatással rendelkező, összességében 8,54 millió eurós (3,4 milliárd forintos) PASSEPARTOUT projektet, hogy egy olyan kompakt érzékelőt hozzanak létre, ami teljeskörűen felismeri a mérgező gázok típusait és koncentrációját, de az ára közben ezer euró (390-400 ezer forint) alatt marad. Ennyiért igazán széles körben hozzáférhető eszközhöz jutnának a városok és kormányzatok.

„A miniatűr PASSEPARTOUT hiperspektrális optikai alapú érzékelők átfogó megközelítést nyújtanak a városi levegő minőségének megértéséhez. Arra viszont, hogy széles körű hálózatot hozzunk létre, és érdemi lépéseket tegyünk az intelligens város megvalósítása felé, a jelenlegi, drága módszerek nem alkalmasak – érvelt a projekt mellett Dr. William Whelan-Curtin, a PASSEPARTOUT koordinátora. A városi levegő pontos felmérése napjainkban nehézkes, főleg, mert levegő minősége időben, rövid távolságokon belül és egy város különböző területein is jelentősen változékony. A hagyományos megfigyelési módszerek nehezen tudják megragadni ezeket az árnyalt változásokat. Azon dolgozunk, hogy nagy pontosságú és kiváló térbeli felbontású rendszert biztosítsunk a nitrogén-oxid, a kén-dioxid, az ammónia, a metán, a szén-monoxid, a szén-dioxid és a feketeszén kimutatására.”

Így elemzi a városi levegőt a szenzor

A rendszer fototermikus és fotoakusztikus hatások segítségével működik: amikor a lézerfény eléri a mérgező gázt, a molekula elnyeli a fényenergiát, és egyedi hőnyommal mutatja meg magát. Erről a rendszer jelentést kap, azonosítja, hogy milyen káros gázra lelt és az mekkora mennyiségben van jelen adott helyen, illetve időben.

A PASSEPARTOUT csapata jelenleg hulladéklerakókban, tengeri kikötőkben, valamint az olaszországi Bariban működő egyetemen és az írországi Corkban található más intézményekben teszteli a technológiáját.

„A projekt részeként egy okostelefonos alkalmazást fejlesztünk ki a levegőminőség valós idejű ellenőrzésére. Reméljük, hogy a jövőben ez integrálható lesz a Google Maps-be, így a munkába vagy iskolába tartó és onnan hazafelé tartó útvonalon nem csak a közlekedési gócpontokat, hanem a legtisztább levegőjű útvonalat is meg lehet majd nézni” – magyarázta Dr. Whelan-Curtin.

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS