Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2024. áprilisi adatokat

2024. 06. 07., 20:10

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak mutatói.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 428 milliárd forinttal csökkent áprilisban. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 38 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán áprilisban a Magyar Államkötvény és az Önkormányzati Magyar Államkötvény ki- és rábocsátások 366 milliárd forintot, a törlesztések 128 milliárd forintot tettek ki névértéken. A lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 102 milliárd forint értékű állománynövekedést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 275 milliárd forintot tettek ki, a lejárat és visszavásárlás 503 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 41 milliárd forinttal növekedett a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok összességében nőttek, az árváltozás 306 milliárd forinttal csökkentette az állományt. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán új kibocsátás és lejárat nem volt. Az árváltozás 220 milliárd, a devizaárfolyamok változása 117 milliárd forinttal csökkentette az állományt áprilisban.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 12 milliárd forinttal növekedett áprilisban. A tárgyhónapban ki- és rábocsátások érteke 98 milliárd forintot, a visszavásárlások érteke 70 milliárd forintot tett ki. Az árváltozás 13 milliárd forinttal, a devizaárfolyam változása 2 milliárd forinttal csökkentette az állományt. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1 800 milliárd, a devizában kibocsátott jelzáloglevelek állománya 197 milliárd forintot tett ki április végén.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények állománya áprilisban 610 milliárd forinttal növekedett, melyből az MNB kötvények állománynövekedése 730 milliárd forintot tett ki. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 6 852 milliárd, a hitelintézeteken és az MNB-n kívüli egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 4 108 milliárd forintot ért el a hó végén. Áprilisban a nem pénzügyi vállalatok, a hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetében a ki- és rábocsátások értéke  76 milliárd forintot tett ki, a lejáratok értéke 113 milliárd forint volt. Az árváltozás 53 milliárd, a devizaárfolyamok változása 63 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya áprilisban 79 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 583 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 19 365 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 60 milliárd forint, a lejáratoké 26 milliárd forint volt. Az árváltozás 8 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 42 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 434 milliárd forinttal növekedett a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 6 169 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 6 529 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 77 milliárd forintot tettek ki április végén. A vezető papírok árfolyama emelkedett, a részvénypiaci kapitalizáció 3,5 százalékkal került feljebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 430 milliárd forinttal növelte az állományt. Áprilisban egy részvényt vezettek be a Budapesti Értéktőzsdére.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állomány-csökkenésén belül 1 399 milliárd forinttal csökkent az MNB által kibocsátott kötvények állománya. Szintén csökkent a tőzsdei részvények és az egyéb kötvények állománya, a csökkenés 20 milliárd és 3 milliárd forint volt. Ezzel szemben növekedett a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok, a jelzáloglevelek és a befektetési jegyek állománya, a növekedés 30 milliárd, 3 milliárd és 1 milliárd forintot tett ki.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 1 424 milliárd forinttal nőtt áprilisban. A kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír, a jelzáloglevél, az egyéb kötvény és a befektetési jegy állományuk nőtt, a növekedés 69 milliárd, 13 milliárd, 10 milliárd és 7 milliárd forint volt. Az MNB kötvény állományuk 1 326 milliárd forinttal szintén növekedett.

A háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 265 milliárd forinttal nőtt a. Ezen belül a háztartások 144 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 174 milliárd, a devizában kibocsátott állampapíroknál 11 milliárd forint növekedés, a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 41 milliárd forint állománycsökkenés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások szintén növelték a befektetési jegy, a tőzsdei részvény és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 105 milliárd, 14 milliárd és 3 milliárd forint volt. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően nem változott a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül a külföldiek, a pénzügyi vállalatok, a nem pénzügyi vállalatok és az államháztartási szektor állománya is csökkent, a csökkenés 370 milliárd, 166 milliárd, 12 milliárd és szintén 12 milliárd forintot tett ki. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 132 milliárd forinttal növekedett a hónap során.

MNB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS