Hogyan alakultak a középkorúak bevételei? Csak az érintettek felénél volt növekedés

2024. 06. 15., 18:10

Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.

Az utóbbi időszak bizonytalan gazdasági környezetben telt sok háztartás számára, elsősorban az idei év elejére lelassuló infláció miatt, amely a múlt évben jelentősen átírta a középkorúak kiadási forgatókönyveit. Mindezt a bevételek növekedése nem tudta mindenkinél ellensúlyozni. Egyebek mellett erre jutott a K&H biztos jövő felmérés az első negyedévben.

Megállt a növekedés

A megkérdezettek mindössze 52 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt egy év során nőttek a bevételei. Ez nagyjából megegyezik a múlt év első negyedévében mért 49 százalékos eredménnyel. Ezzel együtt megállt a korábban látott növekedés: 2021 elején mindössze 8 százalék beszélt jövedelememelkedésről, egy évvel később ugyanez 18 százalékukra volt igaz.

A mostani felmérés szerint leginkább a 40-49 éveseknél, valamint a budapestieknél látható pozitív változás, előbbiek körében 59, utóbbiak esetében 62 százalékos a jövedelememelkedést elérők aránya. A különbségek tovább nőttek a különböző kategóriák között: a magas jövedelműek majdnem kétharmadának – 65 százalékának – nőtt a jövedelme egy év alatt. Ugyanakkor a közepes és alacsony jövedelműeknek csak a 41 és 46 százalékánál hasonló a helyzet. Sokan vannak azok, akik stagnálásról beszéltek: a megkérdezettek több mint harmadára, 35 százalékára igaz ez. Emellett a korcsoport 13 százaléka kevesebb bevétellel kénytelen beérni.

Pontosan mekkora összegről van szó?

A jövedelememelkedést elérők a szélsőséges értékeket nem számolva az egy évvel korábbihoz képest 43 ezer forinttal nagyobb összegből gazdálkodhatnak, ami 348 ezer forintot jelentett az idei év elején éves összevetésben. Az érintettek leggyakrabban a 20-49 ezer forintos sávot jelölték meg. A mediánérték 30 ezer forint, ami azt jelenti, hogy a jövedelememelkedést elkönyvelők fele ennél nagyobb, a másik fele pedig ennél kisebb összegű többletet ért el. A magasabb végzettségűek körében 53 ezer forint volt az átlagos növekedés, az alacsonyabb végzettségűek csak átlagosan 38 ezer forintról beszéltek.

Akiknél csökkent a jövedelem – a szélsőértékek kivételével –, átlagban 55 ezer forintos visszaesést jelöltek meg, így 255 ezer forintról számoltak be.

A mediánérték ehhez nagyon hasonló összeg, 47 ezer forint. Minél magasabb valakinek a jövedelme, annál nagyobb mértékű csökkenésről számolt be, ami nem meglepő, hiszen a komolyabb jövedelemnél nagyobb a lehetséges csökkenés mértéke. A legalacsonyabb jövedelműeknél 42 ezer, a közepes kategóriába tartozóknál 55 ezer, a magas jövedelműek körében pedig 69 ezer forint volt a mínusz. A kutatás szerint a megkérdezettek harmadának nem változott a jövedelme, esetükben az átlagos összeg 283 ezer forint lett.

Mire lehet számítani?

A gazdasági kilátások szerint idén várhatóan javulni fog a középkorúak anyagi helyzete. A bérek emelkedése és az infláció lassulása miatt a vásárlóerőt meghatározó reálbérek a pozitív tartományba kerültek a tavalyi csökkenés után.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzőjeszerint a reálbérek az idén várhatóan 8 százalékos mértékben növekedhetnek, ami magasnak mondható. Az idei reálbér-emelkedés már hozzájárult ahhoz, hogy a kiskereskedelmi szektorban bővüljön a forgalom. A szakember szerint sok háztartás tartalékokat fog építeni az idei reálbér-emelkedésből, emellett a szolgáltatásoknál eredményezhet nagyobb keresletet ez a folyamat: például utazásra fordíthatja a többletet a lakosság egy része.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS