K&H: tíz fiatalból majdnem négy rendszeresen spórol

2024. 05. 23., 11:10

Továbbra is vegyes az összkép a fiatalok megtakarításait tekintve a K&H ifjúsági index szerint. Döntő többségük, 78 százalékuk rendszeresen vagy alkalmanként félretesz, miközben 22 százalékuknak nincs erre lehetősége. Utóbbiak aránya hosszabb távon javulást mutat, de az elmúlt években nem történt előrelépés. A friss adatok szerint a takarékoskodó fiatalok a 109 ezer forintos megtakarításukkal átléptek a hat számjegyű tartományba.

Sok fiatal igyekszik felkészülni a jövőre, jelentős részük igyekszik takarékoskodni. A K&H ifjúsági index szerint az idei első negyedévben a fiataloknak már csak 22 százaléka tesz rendszeresen félre tudatosan a hónap elején – ez az elmúlt 2 év méréseinek eddigi legalacsonyabb arányszáma –, míg a hónap végén megmaradt összeget 16 százalékuk rakja el.


Rendszeresen, de nem havi szinten takarékoskodik 17 százalékuk, 23 százalékuk, ami a 2022 eleje óta mért legmagasabb arány, pedig csak akkor tud spórolni, ha nagyobb összeget kap. A megkérdezettek túlnyomó része, 78 százaléka takarékoskodik valamilyen szinten. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy legalább ötödük, 22 százalékuk egyáltalán nem szokott vagy valamilyen okból nem tudott félretenni mostanában.

Javulás hosszabb távon

Az elmúlt években, 2022 elejétől átlagban 22 százalék körüli volt azoknak az aránya, akik nem tudnak takarékoskodni – tehát az elmúlt évekhez képest az idei eredmény nem jelent változást. Ez abból a szempontból kedvezőtlen, hogy nem látszik előrelépés. Ugyanakkor a tavalyi kimagasló infláció miatt kialakult helyzet alapján akár még jó hírként is értékelhető, hogy nem emelkedett a spórolásról kényszerűségből lemondó fiatalok aránya” – értékelte az adatokat Rammacher Zoltán, a K&H Lakossági ügyfél szegmens marketing vezetője.

Hozzátette: a felmérés szerint a banki kapcsolattal rendelkező fiatalok 14 százaléka használt valamilyen megtakarítási szolgáltatást az adott pénzintézetnél. Az állampapír és a lekötött betét a legkedveltebb, ezt 5-5 százalékuk említette. Megtakarítási számlája 4 százalékuknak van.

„Bár a felmérés szerint a fiatalok 78 százaléka próbál spórolni, de csak 51 százalékuknak van ténylegesen megtakarítása. A látszólagos ellentmondás hátterében az áll, hogy nem mindegyikük tud rendszeresen félretenni, illetve valójában ritkán jutnak olyan nagy összeghez, amiből félretehetnének” – nyilatkozta a szakember.

A megtakarítással rendelkezők 23 százaléka egyfajta általános tartalékot képez, azaz előzetesen nem rendel konkrét célt a spóroláshoz. Legnagyobb részüknél, 43 százalékuknál egy majdani lakásvásárlás a fő motiváció, de hasonlóan népszerű cél még az autóvásárlás (38 százalék) vagy az utazás finanszírozása is (40 százalék).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.
2024-06-25 10:45:10
James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS