Kiküldött ukrán munkavállalók ügyében döntött az Európai Bíróság

2024. 06. 21., 11:10

A munkavégzés helye szerinti tagállam előírhat a tartózkodási engedély beszerzésére vonatkozó kötelezettséget – mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Az ügy

Egy szlovák vállalkozás ukrán munkavállalókat küldött ki egy holland társasághoz a rotterdami kikötőben ellátandó feladatok végzése céljából. Az ukrán állampolgárok a szlovák hatóságok által kiállított ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, a holland jog értelmében azonban 90 nap elteltével holland tartózkodási engedélyt is be kell szerezniük. Ezenkívül minden engedély iránti kérelem után díjat kell fizetni. Az ukrán munkavállalók panaszt tettek, az ügyükben eljáró holland bíróság pedig feltette a kérdést az Európai Bíróságnak: összeegyeztethető-e a holland szabályozás az Európai Unión belüli szolgáltatásnyújtás szabadságával?

Az ítélet

Ítéletében a Bíróság megállapítja, hogy a másik tagállamban letelepedett szolgáltatásnyújtók azon kötelezettsége, hogy minden kiküldött harmadik országbeli állampolgár munkavállaló számára tartózkodási engedélyt kérjenek – abból a célból, hogy a munkavállalók a kiküldetésük szabályszerűségét igazoló biztonsági okmánnyal rendelkezzenek –, olyan intézkedés, amely alkalmas az ilyen munkavállalók jogbiztonságának javítására irányuló célkitűzés megvalósítására. Ez az engedély bizonyítja a fogadó tagállamban történő tartózkodáshoz való jogukat. Ezenkívül az a cél, hogy ellenőrizni kell, hogy az érintett munkavállaló nem jelent-e veszélyt a közrendre, szintén igazolhatja a szolgáltatásnyújtás szabadságának korlátozását.

A Bíróság a fentieken túl azt is megállapította, hogy az egyik tagállamba egy másik tagállamban letelepedett vállalkozás által kiküldött harmadik országbeli állampolgár munkavállaló részére kiadott tartózkodási engedélyért magasabb összegű díjat kell fizetni, mint a tartózkodási igazolás uniós polgár részére történő kiállításáért. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy e díjak összege nem lehet túlzott vagy észszerűtlen, és annak megközelítőleg meg kell felelnie az ilyen engedély iránti kérelem elbírálása során felmerülő adminisztratív költségnek; ezeknek a feltételeknek a teljesülését a holland bíróságnak kell megállapítania.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS