Átlag 56 millió forintért vásároltak ingatlant Pest vármegyében

2024. 06. 21., 17:10

Keresettek lettek a nagyobb életteret biztosító ingatlanok Pest vármegyében, ahol az összes idén értékesített otthon 41 százalékát teszik ki a 100 négyzetméteres vagy afeletti alapterülettel rendelkező ingatlanok. 2023-hoz képest idén 10 százalékos négyzetméterár-növekedést mértek a Duna House szakértői, így 550 ezer forintos átlagos kiadásra számíthatnak a vásárlók négyzetméterenként. Az ingatlanvásárlásra fordított összeg átlaga 9 millió forinttal emelkedett, így már meghaladta az 56 millió forintot. A legkeresettebbek a használt családi házak voltak, amelyekért átlagosan 484 ezer forint/m2-t fizettek a vevők.

A legfrissebb, 2024. májusi értékesítési adatokat feldolgozó Duna House Barométer szerint jelentősen megemelkedett Pest vármegyében a nagyobb, 160 négyzetméter feletti alapterülettel rendelkező ingatlanok aránya a hónap során zárt tranzakciók között.

„Az előző év azonos időszakához képest 11 százalékkal lettek népszerűbbek a tágasabb élettérrel rendelkező házak és lakások, amelyek így az adásvételek csaknem ötödét fedték le. Hasonló, 18 százalékos arányban szerződtek az ingatlanközvető ügyfelei a 80-100 négyzetméteres ingatlanokra, de népszerű volt a 60-80 négyzetméter közöttiek kategóriája is (16 százalék)” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az elkelt ingatlanok tranzakciós paraméterei szerint a négyzetméterárakat illetően a tavalyinál egy ponttal alacsonyabb arányban, az üzletzárások 38 százalékban a 600 ezer forint feletti kategória dominált, ingatlanérték tekintetében ugyanakkor jelentősen, 21 százalékponttal, 46 százalékra emelkedett tavalyhoz képest az 50 millió forint feletti áron elkelt ingatlanok aránya Pest vármegyében.

Annak ellenére, hogy már 2022 januárja óta töretlenül, minden hónapban a 600 ezer forint feletti négyzetméterár-kategória fordult elő a leggyakrabban a Pest vármegyei eladások között, az ingatlanokért fizetett átlagos négyzetméterár az idei év első öt hónapjának adatai szerint még mindig nem érte el az 550 ezer forintot.

„Tavaly a vármegyei átlag 500 ezer forint körül alakult, amelyhez képest az idei év 10 százalékos emelkedést hozott. Míg tavaly a vásárlók átlagosan 47 millió forint körüli összeg ráfordításával szereztek saját otthont Pest vármegyében, addig idén már az 56 millió forintot is meghaladta az ingatlanvásárlás költsége, amely az otthonteremtésre fordított összeg közel 20 százalékos növekedését jelenti. Érdemes azonban kiemelni, hogy 2023-ban mindössze 94 négyzetméteres alapterületű házak és lakások jelentették a középértéket, idén azonban 100 négyzetméter fölé emelkedett a választott ingatlanok átlagos élettere” – folytatta a szakértő.

Ingatlantípus tekintetében a tavalyinál 2 százalékkal alacsonyabb, de még így is 70 százalékos többségben a használt családi házakat vásárolták idén a Duna House ügyfelei, amelyekért átlagosan 10 százalékkal többet, 484 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, ami egy 113 négyzetméter alapterületű otthon esetében 54,7 millió forintos kiadást jelentett. 16 százalékra nőtt a téglaépítésű lakások aránya, újépítésű ingatlanokra az esetek 11 százalékban szerződtek a vevők 2024 folyamán. A fennmaradó 3 százalék pedig a házgyári lakásokat jelentette. A területen értékesített újépítésűek 6 százalékkal drágábban, közel 800 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kerültek új tulajdonoshoz, a téglalakásokat 765 ezer forintért lehetett megvásárolni idén Pest vármegyében, a panelek iránt érdeklődőknek pedig 645 ezer forint/m2-rel érdemes kalkulálni 2024-ben.

Pest vármegyében a legtöbb ingatlan Érden talált gazdát 2024-ben a Duna House adatai szerint, ahol az átlagos négyzetméterár 5 százalékos növekedést követően 632 ezer forint, ingatlanvásárlásra 69,7 millió forintot szántak az érdi lokációt választó ügyfelek, az átlagos ingatlanméret pedig 110 négyzetméter volt idén. Keresett volt még Vecsés, Szentendre, Albertirsa és Cegléd is, ahol idén 389 ezer forint/m2-ért oldható meg átlagosan az otthonteremtés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS