Éjszakai munka: a legfontosabb tudnivalók

2024. 06. 10., 15:10

Számos munkakör esetében elkerülhetetlen az éjszakai munkavégzés, ami viszont nagyobb megterhelést jelent a munkavállalóra. Az éjszakai munkavégzésre vonatkozó külön előírásokat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Mi az éjszakai munka?

A Munka Törvénykönyve ad útmutatást arról, hogy mely munkavégzés számít éjszakai munkának. A törvény szerint éjszakai munka a 22 és 6 óra közötti időszakban teljesített munkavégzés.

A kollektív szerződés az éjszakai munkát a törvényi előírásnál a munkavállalóra kedvezőbben is meghatározhatja. Például a kollektív szerződés előírhatja, hogy a munkáltatónál éjszakai munkának számít a 21 és 7 óra között teljesített munkavégzés. Ez a munkavállalókra azért kedvezőbb, mert a törvény az éjszakai munkához a munkavállalókat védő előírásokat és többlet díjazást kapcsol.

A munkáltató a munkavállalót éjszakai munkára rendes munkaidőben is beoszthatja. Tehát az éjszakai munkavégzés önmagában nem minősül rendkívüli munkaidőnek. Éjszára beosztott rendes munkaidő gyakran előfordul például többműszakos munkarend esetén. Továbbá olyan munkakörökben, amely kifejezetten éjszakai munkavégzést igényel (pl. éjjeli őr).

Védett csoportok

Az éjszakai munkavégzés a dolgozó számára fizikai és mentális szempontból is fokozott megterhelést jelent, valamint a dolgozó életvitelére egyéb módon is kihat. Ezért a törvény az éjszakai munkával kapcsolatban több tilalmat és korlátozó szabályt tartalmaz egyes munkavállalói csoportok védelme érdekében.
– Éjszakai munka a munkavállaló számára várandóssága megállapításától gyermeke 3 éves koráig nem osztható be.
– Szintén nem osztható be éjszakai munkára a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló gyermeke 3 éves koráig.
– Nem osztható be éjszakai munka a fiatal munkavállaló (azaz a 18. életévét be nem töltött munkavállaló) számára sem.
– Csak írásbeli hozzájárulásával osztható be éjszakai munka a nő számára gyermeke 3 éves korától 10 éves koráig, és a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára gyermeke 3 éves korától 10 éves koráig.
– Ha a munkakörre vagy munkavállalóra megállapított egészségkárosító kockázat áll fenn, akkor éjszakai munka esetén a beosztás szerinti napi munkaidő a 8 órát nem haladhatja meg.

Pótlék éjszakai munka esetén

Az éjszakai munkavégzés esetén bérpótlék akkor jár a munkavállalónak, ha az éjszakai munkavégzés tartama az 1 órát meghaladja. Az éjszakai pótlék mértéke 15 százalék.

Nem jár viszont éjszakai pótlék a munkavállalónak, ha műszakpótlékra jogosult. Műszakpótlékra (30 százalék) a 18 és 6 óra között történő munkavégzés esetén a munkavállaló akkor jogosult, ha a beosztás szerinti napi munkaideje kezdetének időpontja rendszeresen változik. A változást akkor kell rendszeresnek tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

Az éjszakai pótlék mellett a munkavállaló más bérpótlékokra is jogosult lehet. Például amennyiben a munkavállaló éjszakai munkában túlórázik, akkor a rendkívüli munkaidőre járó 50 százalékos bérpótlék is megilleti.

Az éjszakai munka hatással lehet a munkavállaló távolléti díjára is. Tehát azon összegre, amelyet például a szabadság alatt kap. Az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje 30 százalékának megfelelő tartamban éjszakai pótlékra jogosító időszakban dolgozott.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS