„Összességében mennyire elégedett Ön az életével?”

2024. 06. 15., 09:10

A 16 éves és annál idősebb lakosság „általános, élettel való elégedettsége” 2023-ban (10-es skálán) 7,2 pont volt, ami 0,3 pontos emelkedést jelent a 2022-es értékhez képest.

A felmérésben feltett kérdés így hangzott: „Összességében mennyire elégedett Ön az életével mostanában egy 0-tól 10-ig terjedő skálán, ahol a 0 azt jelenti, hogy egyáltalán nem, a 10 pedig azt, hogy teljes mértékben?”

A statisztikai hivatal „Magyarország 2023” című kiadványának szubjektív jóllétről szóló fejezetéből megtudhatjuk azt is, hogy a férfiak (7,3 pont) továbbra is valamivel elégedettebbek, mint a nők (7,2 pont), és mindkét nem esetében javult az elégedettség mértéke. Az élettel való elégedettség mértéke az összes korcsoportban javult 2022-höz képest. Az életkor előrehaladtával azonban folyamatosan csökken az elégedettség: leginkább a fiatalok elégedettek, legkevésbé pedig a 74 év feletti korosztály.

A családi állapot is jelentős hatást gyakorol az általános boldogságérzetre. Az életükkel leginkább a házastársukkal együtt élő házasok (7,6) elégedettek, a legkevésbé pedig az özvegyek (6,5). Mindegyik kategóriában javult az elégedettség, és bár a házastársukkal együtt nem élők elégedettsége továbbra is az egyik legalacsonyabb, legnagyobb mértékben e csoport elégedettsége nőtt 2022-höz képest.

Az iskolai végzettség szintjének emelkedésével párhuzamosan az elégedettség is nő. A legelégedettebbek a felsőfokú végzettséggel rendelkezők (7,7), a legkevésbé elégedettek a legalacsonyabb végzettségűek (6,5). Az iskolai végzettség minden szintjén javult az elégedettség, a középfokú végzettségűek esetén valamivel nagyobb mértékben, mint az alapfokú és a felsőfokú végzettségűeknél.

Az előző évekhez hasonlóan jelentős területi különbség most sem mutatkozott, a legelégedettebbek Közép- és Nyugat-Dunántúlon (7,5), a legkevésbé pedig Észak-Magyarországon (6,9) voltak az emberek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS