Megnyílt a legnagyobb naperőmű a világon – Egy kisebb országnak elég energiát termel

Megnyílt a legnagyobb naperőmű a világon – Egy kisebb országnak elég energiát termel
Gábor János  |  2024. 06. 05., 14:10

A Kína északnyugati részén lévő Hszincsiang tartományban csatlakoztatták a hálózatra a világ legnagyobb napelemparkját, ami 200 ezer hektáron elterülve évi 6,09 milliárd kWh villamosenergia termelésére képes.

Az új erőmű a régió fővárosa, Ürümcsi közelében található sivatagos területen épült fel, és a kínai állam tulajdonában lévő Power Construction Corporation üzemelteti – írja a Reuters. A grandiózus naperőmű 2024. június 3-án csatlakozott a hálózathoz, és évi 6,09 milliárd kWh-s kapacitása annyi villamosenergia, ami például Pápua-Új-Guinea és Luxemburg számára egy-egy évig, vagy egymillió magyar háztartásnak hat teljes évig elegendő lenne.

Óriási fejlődés ment végbe az új naperőmű otthonában

Az 1,6 millió négyzetkilométeres, 17 Magyarország méretű Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület Kína legnyugatibb és legnagyobb tartománya. Ritkán lakott terület, viszont rendkívül gazdag nap- és szélenergiában, ami ideális helyszínné teszi hatalmas megújuló energiabázisok létrehozására. Ezek a rendszerek az energiatermelésük jelentős részét távvezetékeken továbbítják Kína sűrűn lakott keleti partvidéke felé. De a villamosenergia innen kiválóan exportálható is, mivel a tartomány határos Afganisztánnal, Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Mongóliával, Pakisztánnal, Oroszországgal, Tádzsikisztánnal és Indiával is.

Ürümcsi a 2020-as népszámlálási adatok alapján 4 millió lakossal rendelkezik, amivel Kína északnyugati belső területeinek második legnagyobb városa, a kb. 8 milliós populációnak otthont adó Hszian után. A közigazgatási központ az 1990-es évek óta jelentős gazdasági fejlődést produkált, és jelenleg regionális közlekedési csomópontként, valamint kulturális, politikai és kereskedelmi centrumként is működik. A most felkapcsolt naperőmű pedig a régió legújabb fejlesztése, ami tovább erősíti Kína növekvő napenergia-termelő kapacitását.

A Kínai Nemzeti Energiaügyi Hivatal által tavaly közzétett adatok szerint az ország napelemes áramtermelő kapacitása 2023-ban lenyűgöző mértékben, 55,2 százalékkal nőtt. A számok azt mutatják, hogy Kína az év során több mint 216 gigawattal emelte a területén megtermelt napenergia mennyiségét.

Kína ambiciózus céljai

A Global Energy Monitor napenergia-követő alkalmazása szerint a világ két eddigi legnagyobb napelemes létesítménye Nyugat-Kínában található. Ezek a Longyuan Power Group Ningxia Tenggeli sivatagi napenergia-projekt és a China Lüfa Qinghai New Energy Golmud Wutumeiren komplexuma voltak, 3-3 GW kapacitással. Az ázsiai ország új napelemparkja akkora kapacitással bír, mint a korábbi két rekorder, együttvéve.

Kína célja, hogy 2030-ra elérje a szén-dioxid-kibocsátása csúcsát, majd 2060-ig a teljes szén-dioxid-semlegességet. E célok támogatása érdekében a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ig 1200 GW megújuló kapacitást épít. Az új erőmű része ennek az ambiciózus célnak, és ha tudja tartani tempót, akkor lehetséges, hogy az ország öt évvel a határidő előtt végrehajtja a tervet. Ehhez a naperőmű-kapacitások nevelése mellett persze a szélenergia 20,7 százalékos bővítése is hozzájárul.

A főoldali kép illusztráció. Fotó: Oleksandr Ryzhkov - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS