BAMOSZ: több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban

2024. 06. 14., 17:40

A befektetési alapokban kezelt vagyon májusban 1,1 százalékkal, 175 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 15 793 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

2024. májusban 82 milliárd forint friss tőke áramlott a befektetési alapokba, a hozamok és az árfolyammozgások pedig további 93 milliárd forinttal növelték a vagyont. A Bamosz 24 tagja 20,8 ezer milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 15 793 milliárd forintot befektetési alapokban – olvasható a BAMOSZ júniusi hírlevelében.


A pénzpiaci alapoktól 21,5 milliárd forintnyi tőke távozott, a hozamokkal összességében 3,2 százalékkal 564 milliárd forintra csökkent a kategória vagyona a hónapban.

A kötvényalapokból az elmúlt hónapban 55,4 milliárd forint tőke áramlott ki, ezen belül a rövid lejáratú kötvényekből 35,8 milliárd forint. A pozitív hozamok ellenére 0,5 százalékkal 5736 milliárd forintra csökkent a kategóriában kezelt vagyon.

A vegyes alapokhoz 58,5 milliárdnyi tőke érkezett, amely a legmagasabb érték a hónapban, ennek felét (28,7 milliárd forint) az ún. kiegyensúlyozott alapokba helyezték a befektetők.

A kategória vagyonát a hozamok is növelték, így a vagyon 3,6 százalékkal 2189 milliárd forintra emelkedett az elmúlt hónapban.

A részvényalapokhoz 22,7 milliárdnyi tőke áramlott és a növekedést az árfolyammozgások is segítették. A részvényalapok nettó eszközértéke 4,4 százalékos emelkedéssel átlépte az ezer milliárdos határt és elérte az 1043 milliárd forintot.

Az ingatlanalapok esetében az előző havi tőkekiáramlással szemben tőkebeáramlást regisztráltak, aminek nagysága 7,6 milliárd forint volt. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,9 százalékkal 2093 milliárd forintra emelkedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba 7 milliárdnyi friss tőke landolt. A hozamok nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, így a vagyon 0,2 százalékkal 1545 milliárd forintra növekedett.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS