Jövedéki törvény szerinti nyilvántartás-vezetés ellenőrzése: „kulisszatitkokat” árult el a NAV

2024. 06. 18., 14:40

A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

A nyilvántartás-vezetés akkor jogszerű, ha a nyilvántartás a gazdasági eseményeket időbeli sorrendben tartalmazza. A be- és kiszállítás folyamatában azonban figyelembe vehető egy bizonyos átmeneti idő, vagyis ameddig a termék be- vagy kiszállítása le nem zárul, addig az adminisztrációs feladatokat ellátó személynél rendelkezésre álló, nyilvántartásban még nem rögzített bizonylatokat is figyelembe veszi a NAV a következők szerint.
– Beszállításkor elfogadható, ha a raktárba már bekerült, de elkülönítve, számbavétel alatt álló termék a nyilvántartásban még nem jelent meg. Ha azonban a termék a raktárban a már többi termék között, például a polcokra kipakolva áll, akkor a jövedéki nyilvántartásban is szerepelnie kell az átvétel tényének
– Kiszállításkor elfogadható, ha a jövedéki nyilvántartásból a terméket már kivezették, de az szállításra előkészítve, elkülönítve még a raktárban található. Ha azonban a termék fizikailag elhagyja a raktár területét, akkor annak ténye a nyilvántartásban is meg kell, hogy jelenjen.

Kivétel, ha az okmánykiállítási rendszer integráltan működik a jövedéki nyilvántartás programjával, ebben az esetben ugyanis nem keletkezik átmeneti idő, így a készletmozgásnak a bizonylat kiállításával azonnal meg kell jelennie a jövedéki nyilvántartásban. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS