Csúcsra járatja a NAV a transzferár-ellenőrzéseket

2024. 06. 13., 10:10

Az RSM Hungary tapasztalatai szerint a NAV rekordszámú közvetlen transzferár ellenőrzést indított 2023-ban és 2024 első felében – írja Kaczub János, a társaság adóüzletágának menedzsere.

A transzferárazásban és a transzferár dokumentáció készítésében 2022-ben jelentős változások történtek; megtöbbszörözték a kiszabható bírság mértékét, valamint bevezették a transzferár adatszolgáltatási kötelezettséget. A 2023-as adóévre vonatkozóan is életbe léptek olyan változások, amelyek be nem tartása már sokszoros mulasztási bírság kiszabását is eredményezhetik. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján pedig a vállalkozások egyre nagyobb valószínűséggel számíthatnak közvetlen transzferár ellenőrzésekre a kapcsolt partnereikkel folytatott tranzakcióik esetében – írja friss bejegyzésében Kaczub János, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

Transzferár 2024: fókuszban a kapcsolt vállalkozások és a vállalatközi tranzakciók

A transzferár-nyilvántartásban és -adatszolgáltatásban érintett vállalkozásoknak 2024-ben fel kell készülni arra, hogy a NAV – a kiemelt adózók ellenőrzésén belül – kiemelt hangsúlyt helyez a kapcsolt vállalkozások és a vállalatközi tranzakciók ellenőrzése.

Bár továbbra sem kötelező a legkésőbb a társasági adóbevallásig elkészített transzferár-dokumentációt benyújtani vagy feltölteni, de a 2022-es adóévvel bevezetett transzferár adatszolgáltatással (ATP lapokkal) már a transzferár nyilvántartás (azon belül a helyi dokumentum) minden lényeges elemét fel kell tüntetni a társasági adóbevallásban.

Rekordszámú közvetlen transzferár-ellenőrzés

A transzferár adatszolgáltatással a magyar adóhatóság közvetlen információt kap arról, hogy
– a transzferár dokumentáció időben elkészült-e,
– milyen dokumentálandó ügyletei voltak az adóévben,
– a társaság milyen módszert alkalmazott az árelemzésekhez, valamint hogy
– mi volt az egyes ügyletekhez kapcsolódó piaci ár a transzferár nyilvántartás szerint.

A feldolgozott adatokat a NAV saját szempontok szerint értékeli, kockázatelemzést végez, és amennyiben úgy ítéli meg, transzferár ellenőrzést indíthat.

Az, hogy milyen információk emelik meg az adóellenőrzés valószínűségét, jellemzően összetett kérdés, azonban általánosságban bizonyos ügylettípusok, módszerváltoztatások, veszteséges működés, vagy önmagában maga az iparág is olyan információ lehet, amely jogkövetési vagy átfogó ellenőrzéshez vezethet.

Az RSM Hungary tapasztalatai szerint a magyar adóhatóság rekordszámú közvetlen transzferár-ellenőrzést indított 2023-ban és 2024 első felében. A 2024-es ellenőrzési irányelv alapján a transzferárak vizsgálata még hangsúlyosabb lesz az év második felében.

Transzferárbírság: ügyletenként, akár többszörösen bírságolhat az adóhatóság

A transzferár adatszolgáltatást készítő társaságoknak szükséges körültekintően eljárni, mivel 2024-től a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja az adóhatóság a hiányzó vagy hiányos transzferár nyilvántartásokkal kapcsolatban.

A 2022-es nyilvántartásokat is érintő jogszabályi változások már önmagában is két és félszeresére emelték a hiányzó vagy hiányos transzferár nyilvántartás után kiszabható mulasztási bírság maximális mértékét, amely így 5 millió forint, ismételt mulasztás esetén pedig a 10 millió forint is lehet.

A mulasztási bírsághoz kapcsolódik közvetetten egy olyan formai változás, amelyet a 2024-ben kezdődő adóévre kellett először alkalmazniuk a kapcsolt vállalatoknak. Formai szempontból ugyanis a helyi dokumentumnak 2023-as adóévtől egyrészt egy adózói közös részből, másrészt pedig ügylet specifikus részből, vagy részekből kell állnia (adózói közös részből adóévenként egyre lesz szükség, de az ügylet specifikus részből annyit kell készítenie a társaságoknak, ahány dokumentálandó ügylete volt az adóévben). Minden egyes rész külön nyilvántartásnak minősül a 2023-as évtől kezdődően.

Ez pedig azt jelenti, hogy a nem határidőben elkészülő transzferár dokumentációk esetén nem csak egyszer 5 millió forint lehet az első mulasztási bírság maximális mértéke, hanem annyiszor 5 millió forint (ismételt mulasztásnál 10 millió forint), ahány nyilvántartást el kellett volna készítenie az adózóknak.

A mulasztási bírságot nem csupán a hiányzó, hanem a hiányos transzferár dokumentációk esetén is kiszabhatja a NAV. Hiába készült el határidőre a fő- és helyi dokumentum, ha formai szempontból nem felel meg teljeskörűen az aktuális magyar szabályoknak, az emelt összegű többszörös mulasztási bírság ezeknek a transzferár-dokumentációnak az esetében is kiszabható lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS