Gyulasi Georgina: Lételemem a hatékonyság

Gyulasi Georgina: Lételemem a hatékonyság
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 08. 03., 12:45

Többnyire tehetséges, jól kommunikáló vezetőkkel dolgoztam, kitartást, higgadtságot, bátorságot, vezetői szemléletet tanultam tőlük – mondta az Üzletemnek Gyulasi Georgina, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának sajtófőnöke.

Gyulasi Georgina azt mondja: kollégái talán azt hallják tőle a legtöbbször, hogy haladjunk! Így aztán nem meglepő, hogy igazán bosszantja, ha esetleg valamivel nem haladnak. Mindenesetre az SZTNH kommunikációs feladatainak tervezésével nincs gond, a jövő év végéig pontosan látja a teendőket. Ha érdekli, hogy Georgina melyik szakmában próbálná ki magát szívesen, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 475. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt hiszem, több ilyen csúcs is volt. Amikor nagyon fiatalon dolgoztam sajtófőnökként vezető politikus mellett, azt legalább annyira kiemelkedőnek éreztem, mint a mostanit, amikor egy kormányzati főhivatal sajtófőnöke vagyok, és folyamatos feladatot ad, hogy egy olyan alulértékelt és bonyolult témát mutassunk be, kommunikáljunk közérthetően, mint a szellemitulajdon-védelem.

Milyen távra tervez?

– Az SZTNH kommunikációját tekintve legfeljebb a következő év végéig tervezünk, ez az időtáv még jól belátható. Erre az időszakra tudjuk megtervezni a kampányokat a kis- és középvállalkozásoknak, egyetemeknek, startupoknak a különböző oltalmi formák lényegéről – mikor kell szabadalom, miért hasznos egy védjegy, milyen haszna van egy dizájnoltalomnak stb. – és nagyjából ilyen intervallumban látjuk, hogy milyen hazai és uniós pályázatok vannak a szellemitulajdon-védelmet illetően.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Bakancslistám nem igazán van. Amikor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához hívtak, magam sem hittem, hogy ennyire be tud húzni ez a terület, de látva, hogy nemzetközi szinten milyen fontos része az innovációnak, azt érzem, még bőven van mit tenni, hogy hazánkban is nagyobb figyelmet kapjon, szóval itt is van bőven tennivaló. Pályakezdőként voltak munkák, amelyekről úgy gondoltam, hogy egy álom lehet végezni. De később, miután kívülről kicsit beleláttam, rájöttem, benne lenni nem feltétlenül olyan csillogó, mint ahogyan azt gondoltam. Most is vannak olyan szervezetek, ahol szívesen vezetném a kommunikációs vagy PR területet, de nincsenek „szerepálmaim”.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Többnyire tehetséges, jól kommunikáló vezetőkkel dolgoztam, így tőlük nagyon sokat tanultam. Kitartást, higgadtságot, bátorságot, vezetői szemléletet.

Mivel motiválja a kollégáit?

– A lehető legnagyobb szabadságot adom nekik. Hagyom úgy végezni a feladatukat, ahogyan ők jónak látják, és csak ott lépek be, ahol elakadtak, segítséget kérnek. Szerencsés vagyok, mert körülöttem mindenki önálló, a saját területén kiváló munkaerő, akik képesek elvégezni a feladatukat úgy is, hogy nem kell folyamatosan a sarkukban lennem. Azt tapasztalom, nagyon motiváló, ha azt érzik, „felnőttként” tudom kezelni őket.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Pár éve van szakács végzettségem, szabadidőmben főzőkurzusokat tartok. Ez pont amiatt van így, mert ebben a szerepben szívesen kipróbáltam volna magam és ez a szenvedély meg is maradt az életemben.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A munkám miatt nagyon sok rendezvényre járok itthon, de néha külföldön is. Ezek kiváló lehetőséget adnak a kapcsolatépítésre.

Mire sajnálja az idejét?

– A feleslegesen hosszúra nyúlt megbeszélésekkel nagyon el lehet venni az életkedvem. Lételemem a hatékonyság. Gyorsan, hatékonyan szeretem elvégezni a feladatokat, nem bírom, ha sokszor átrágunk valamit, amit már egyszer átbeszéltünk. A kollégáim talán legtöbbször azt hallják tőlem, hogy „Haladjunk!”

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha nem haladunk.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Mielőtt megszülettek a gyerekeim, rendszeresen jártam egy alapítványon keresztül kórházakba, beteg gyerekekhez játszani. Ehhez a gyerekeim mellett már nem volt lelki erőm, de talán valami hasonlót szívesen csinálnék.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Táskákra. Könyvekre, utazásra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A természet, főleg a hegyek.

(Fotó: Vékony Zsolt)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS