Piacra dobták a világ első AR-laptopját – ez lehet a jövő irodai számítógépe

Piacra dobták a világ első AR-laptopját – ez lehet a jövő irodai számítógépe
Gábor János  |  2024. 05. 31., 14:10

Leszámolhat a monitorokkal és a nagy munkafelületekkel a legelső olyan laptop, ami kijelző helyett kiterjesztett valóság (AR) szemüveggel érkezik. Ez a megoldás 100 hüvelykes, vagyis 254 centiméteres virtuális képernyőt „vetít” a felhasználó elé.

Fizikailag nem is létező, 100 hüvelykes kijelzővel érkezett meg a piacra a világelső AR-laptop, ami az izraeli Sightful terméke. A beszédes névre keresztelt Spacetop G1 számítógép tényleg nagyon innovatív, hiszen az AR-szemüvegnek köszönhetően a mindennapi funkciókkal ötvözi a kiterjesztett valóságot és óriási munkaállomást tesz hordozhatóvá, akár egy hátizsákban.

A Sightful leleményesen észrevette, hogy a technológiai óriáscégek által kifejlesztett AR-szemüvegek terjedelmes változatai minden kézzelfogható előny ellenére akadályozzák a technológia fejlődését. A vállalat a 2024 januári Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai seregszemlén, a CES-en állt a világ elé a Spacetop már kipróbálható változatával, és mostanra elérkezettnek látja az időt arra, hogy a termék eljusson a tömegekhez, így megnyitotta az előfoglalást a készülékre.

Mit tud az AR-laptop?

A Spacetop G1 tulajdonképpen egy AR-erőmű, ami egy-egy 1920*1080 pixeles felbontású, 90 Hz-es képfrissítési sebességű OLED-kijelzőt rendel a szemekhez. Sightful azokra is gondolt, akik vényre kapható szemüvegre jogosultak, így -8D-től +6D-ig terjedő lencsetámogatást kínál a készülékhez. Az AR-szemüveg 6 W-os sztereó hangszórókat és megbeszélésekre optimalizált beépített mikrofont kapott, míg a trackpad a szokásosnál több gesztust ismer fel, viszont a billentyűzet egyelőre csak angol nyelvű.

A többi hardver is korszerű: AI-chippel, 16 GB belső memóriával, 128 GB adattárolóval, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7 és 5G csatlakozási lehetőséggel, valamint eSIM és Nano-SIM slottal rendelkezik, amivel hozza az árkategóriájában kapható többi laptop legalább elvárható minimumát, viszont az igazi extra a kijelző, ami a kábelen csatlakozó AR-szemüvegnek köszönhetően virtuális és százhüvelykes. Ez az egyedülálló opció a Space OS nevű saját fejlesztésű operációs szoftvernek köszönhetően több képernyős asztali élményt sűrít egy laptop méretű eszközbe.

Spacetop kontra laptop

„Azért vezettük be a Spacetopot, hogy megszabadítsuk az embereket az idő és a hely korlátaitól, mivel nem hiszünk abban, hogy az embereknek 14″-es képernyőkhöz kellene ragaszkodniukidézi az Interesting Engineering Tamir Berlinert, a Sightful társalapító-vezérigazgatóját. – Szilárdan bízunk az AR-szemüvegek erejében, mert a fizikai valóság mindig is korlátozó tényező volt: terjedelmes, kényelmetlen headsetek, illetve korlátozott akkumulátor- és feldolgozási teljesítmény jellemzi. Ezért dolgozunk együtt a világ vezető vállalataival, hogy a legélvezetesebb terméket és a világ szerintünk legjobb laptopját nyújtsuk.”

Berliner rámutatott: a technológiai óriások felismerték, hogy a térbeli számítástechnikáé a jövő, és ennek megvalósításán gőzerővel dolgoznak, „de egyértelmű, hogy ezzel a szórakoztatásra és a játékokra fókuszálnak”. Ők ehelyett „a termelékenységi előnyök felszabadítására” összpontosítanak, egy olyan termékkel, aminek az emberek minden nap hasznát veszik”. A Spacetop G1 a vállalat oldalán máris előrendelhető, bevezető kedvezménnyel 1700 dollárért, de a teljes ára 1900 dollár, vagyis kb. 690 ezer forint lesz. Az első kiszállítások októberben teljesülnek, egyelőre csak az Egyesült Államokban. Ha kellő érdeklődés övezi, nyilván az európai értékesítés sem várat majd sokat magára.

Főoldali kép: Sightful

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS