Elkészült az intelligens kontaktlencse, amivel gépeket irányíthatunk

Elkészült az intelligens kontaktlencse, amivel gépeket irányíthatunk
Gábor János  |  2024. 05. 15., 15:10

A fejlett ember-gép interakciós eszköznek szánt intelligens kontaktlencsék működése a szemmozgás követésére épül. Az ötletet egy Mission: Impossible mozi adta a tudósoknak.

A pupillaközpontú szaruhártya-visszaverődés és az elektrookulográfia (EOG) felhasználásával sikerült is megvalósítani a korábban csak tudomány-fantasztikus filmekben látott intelligens kontaktlencsét. A kínai tudósok által kifejlesztett eszköz a tervek szerint egészségügyi eljárásokhoz és különböző kiterjesztett valóság alkalmazásokhoz lesz használható.

Rádiófrekvencián alapuló, szemkövető lencsékről van szó, amelyek a működésükhöz nem igényelnek akkumulátort vagy hagyományos szilícium chipeket, sőt: tényleg biokompatibilisek és gyakorlatilag láthatatlanok.

A kutatók a Nature-ben közölt tanulmányban hangsúlyozzák: ez a kontaktlencse számos fiktív sci-fi alkotásban jelent már meg, azzal a képességgel, hogy ötvözi a virtuális és a valós világot úgy, hogy előbbit zökkenőmentes integrálja az utóbbiba. Fei Xu professzor, a tanulmány egyik társszerzője a TechXplore-nak elárulta: neki és csapatának egyenesen a Mission Impossible 4-ben látott, arcfelismerő funkcióval rendelkező intelligens kontaktlencse adta az ötletet.

„Ha a kis kontaktlencsék képesek a virtuális és a valós világ zökkenőmentes összekapcsolására, akkor ez lesz az AR-technológia végső formája. A szemkövetésen alapuló ember-számítógép interakciós technológia az egyik legfontosabb összetevő” – magyarázta a tudós.

Miniatűr, észrevétlen és biokompatibilis okos kontaktlencse

A tudósok által leírt szemkövető technikák nagy hatékonyságú, természetes és erőfeszítés nélküli ember-gép interakciót jeleznek előre, ugyanis az eszköz képes a felhasználók szemmozgásának érzékelésére, valamint a figyelmük és a szándékaik dekódolására. Bár az első kísérletek sikeresek, azt azért elismerik, hogy nem jutottak el a végső, biztonságos szerkezethez, mivel az EOG hordoz egészségügyi kockázatot (bőrelektródák kellenek az adatgyűjtéshez).

A jelenlegi eredmények alapján a chip- és elemmentes lencse frekvenciakódolási stratégiát alkalmazva érzékeli a szemmozgást és a szem zárását. Az időszekvenciális szemkövető algoritmus alkalmazásával a lencse már most rendkívüli szögpontossággal (<0,5°) dolgozik, de ez csak a kezdet.

„Az optoelektronikai technológia fejlődésével és az optoelektronikai eszközök rugalmas integrációjának javulásával a kontaktlencsék egyre több funkciót fognak megvalósítani az ember-számítógép interakcióban és az orvosi egészségügyben” - jósolta Xu.

A lencsék nagy szögpontossága lehetővé teszi a szemparancs felismerését szélesebb körű ember-gép interakciós alkalmazásokban. Képesek a tekintet irányának és a valós idejű tekintési pontoknak az érzékelésére is, ami hasznos lehet a robotvezérlésben. Ezt bizonyítandó az első bemutatókon webes interakciókat, kameravezérlést, zoomolást és robotjármű-vezetést hajtottak végre, csupán szemparancsokkal, 12 órán keresztül. A végső termék kifejlesztéséhez további átfogó biokompatibilitási teszteket hajtottak végre, amelyek alacsony citotoxicitást és elenyésző szemirritációt mutattak, így a kontaktlencse várhatóan gazdagítja a szemkövető technikák megközelítéseit, és elősegíti az ember-gép interakciós technológia fejlődését.

Főoldali kép: rawpixel.com – Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS