Áttörés: ez az AI 100 százalék pontossággal jelzi a Parkinson kórt, 7 évvel előre

Áttörés: ez az AI 100 százalék pontossággal jelzi a Parkinson kórt, 7 évvel előre
Gábor János  |  2024. 06. 19., 14:10

Egy új, áttörést jelentő kutatás során olyan biomarkereket azonosítottak, amelyek lehetővé tehetik a gyógyszeres terápiák korai megkezdését, ezáltal a Parkinson-kór kialakulásának lassítását vagy akár megelőzését.

A Londoni Egyetem és a Göttingeni Egyetemi Orvosi Központ kutatói olyan vérvizsgálatot fejlesztettek ki, amely mesterséges intelligenciát használva képes előre jelezni a Parkinson-kórt, akár hét évvel azelőtt, hogy az első tünetek megjelennének – állítja a kutatásról szóló közlemény. Mivel ez egy neurodegeneratív betegség, amelyet remegés, végtagmerevség és lassú mozgás jellemez, mondani sem kell, mekkora eredmény lenne, ha sikerülni a tünetek kialakulásának lassítását, enyhítését vagy megelőzését. A Parkinson-kór a leggyorsabban növekvő neurológiai állapot világszerte, és a betegség terjedelmes szakirodalma ellenére a korai diagnózis eddig komoly kihívást jelentett.

A Parkinson-kór diagnózisa jelenleg a mozgással kapcsolatos tünetek megfigyelésén alapul. Mire azonban ezek a tünetek megjelennek, az agyban elég már jelentős károsodások keletkeztek. Az újonnan feltalálta vérvizsgálat ugyanakkor forradalmasíthatja a Parkinson-kór kezelését.

„Szükségünk van arra, hogy a betegeket még a tünetek megjelenése előtt diagnosztizáljuk, hiszen az agysejteket nem tudjuk újranöveszteni. A meglévők védelme viszont kulcsfontosságú, így [a forradalmi vérvizsgálattal] új terápiák válnak elérhetővé” – magyarázta Kevin Mills professzor, a tanulmány vezető szerzője. A korai felismerés lehetővé tenné az orvosok számára, hogy beavatkozzanak, mielőtt a betegség jelentősen előrehaladna, potenciálisan lassítva vagy akár megállítva annak fejlődését. Az AI-alapú teszt nyolc véralapú biomarker paneljét elemzi, amelyekről ismert, hogy megváltoznak Parkinson-kóros betegekben.

Vérvizsgálat azonosítja a magas kockázatú Parkinson-kóros betegeket – évekkel a tünetek előtt

A tanulmány középpontjában olyan egyének álltak, akiknél gyors szemmozgásos (REM) alvási viselkedési zavart (RBD), vagyis egy olyan állapot áll fenn, amikor az egyének korlátozottan fizikailag is megélik az álmaikat (pl.: heves szemgolyómozgás a lecsukott szemhéj alatt). Ezeknek a betegeknek körülbelül 75-80 százaléka a synucleinopathia agyi rendellenességben szenved, amit az alfa-synuclein fehérje felhalmozódása jellemez és komoly szerepe van a Parkinson-kór kialakulásában. A tudósok által kiképzett AI eszköz elemezte az alvási viselkedési zavaros betegek vérmintáit, és megállapította, hogy 79 százalékuk vérprofilja megegyezik Parkinson-kóros páciensekével.

A kutatók tíz éven át követték ezeket a betegeket, és az AI előrejelzései hitelesnek bizonyultak: a csapat 16 olyan egyént azonosított, akiknek a szervezetében később Parkinson-kór fejlődött ki, és köztük több is akadt, akiknek az első tünetei az AI-diagnózis után csak hét évvel jelentek meg.

A kutatócsoport a jövőben azon fog aktívan dolgozni, hogy finomítsa a tesztet és minél pontosabbá tegye ahhoz, hogy magas kockázatú populációkban, például Parkinson-kórral összefüggő genetikai mutációkkal rendelkező egyének körében széleskörű szűrésekre lehessen használni. A csapat emellett finanszírozást keres egy egyszerűbb vérteszt kifejlesztéséhez, ami még korábbi felismerést tesz lehetővé, meghaladva a jelenlegi hét éves ablakot is.

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS