A Parkinson-kórt is megjósolhatja az új technológiával szerelt okosóra

A Parkinson-kórt is megjósolhatja az új technológiával szerelt okosóra
2023. 10. 31., 13:10

Európai klinikákon tesztelik a módszert, ami teljesen új megoldással képes a neuromuszkuláris állapotok megfigyelésére. Az okosóra szerkezet mágneses érzékelőrendszerrel jelzi előre a Parkinson-kór vagy akár az idegsorvadásos betegség stádiumát.

A brit kutatók által kifejlesztett, csuklón hordható, kvázi okosóra invazív vizsgálatok sorától kímélheti meg a betegeket, ami főleg gyermekek és idős páciensek esetében lenne óriási dolog. A viselhető okoseszköz nyomon követi a legapróbb neuromuszkuláris tüneteket is, hogy felvázolja például a Parkinson-kór és a motoros neuronbetegség előrehaladását az adott páciensnél.

A Glasgow-i Egyetem közleménye szerint a kutatócsapat 1,8 millió font (közel 800 millió forint) támogatást kapott a Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatótanácsa nevű állami szervezet Nyílt Partnerség programjából, hogy továbbfejlessze a technológiát. A szuperérzékeny, miniatűr mágneses érzékelőkkel történő, nem invazív izommérés, vagyis SUPREMISE módszer eddig nem létező alternatívát tesz le az asztalra. A külső elektródákkal zajló elektromiográfiai (EMG), valamint az izomba szúrt tűkkel végzett vizsgálatoknak is a helyébe léphet a professzor és kollégái által kutatott magnetomográfia (MMG), ami tűk nélküli, mégis rendkívül pontos méréseket tesz lehetővé.

„A súlyos neuromuszkuláris állapotok diagnosztizálásához és megfigyeléséhez rendszeresen tűket kell használni, ami fájdalmas és kellemetlen lehet, különösen az idősek és a gyermekek számára – nyilatkozta az MMG módszert fejlesztő Hadi Heidari professzor. Az MMG-ben viszont megvan a lehetőség, hogy kevésbé invazív intézkedésekkel jobb eredményeket érjünk el, de a technológia még viszonylag új az EMG-hez képest, így sok munka vár ránk ahhoz, hogy ezt a potenciált teljes mértékben kiaknázzuk.”

A SUPREMISE egy okosórához hasonló viselhető eszköz, benne egy újszerű MMG-érzékelővel, ami képes az izmok összehúzódásakor vagy ellazulásakor keletkező apró mágneses mezők megfigyelésére. A projekt részeként szintén kifejlesztett új mikrochip mesterséges intelligenciát használ az MMG jelek érzékelésére, hogy kiszűrje az emberi test által termelt elektromos aktivitás háttérzaját, ezáltal még pontosabb méréseket végezzen.

A validálásra irányuló első kétéves kutatás lezárult, így a következő három évben már valódi betegeken tesztelik a technológiát, a glasgow-i Queen Elizabeth Egyetemi Kórházban, a svájci Ostschweizer Gyermekkórházban és a németországi Tübingeni Egyetemi Kórház neuromuszkuláris kezelési klinikáin.

„A SUPREMISE egyesíti Nagy-Britannia vezető orvosbiológiai kutatóit és klinikusait, hogy egy olyan miniatürizált, megfizethető és hordozható MMG-monitorozó rendszert fejlesszenek ki, ami felválthatja a jelenleg használt nagy és drága berendezéseket – mutatott rá Heidari. A klinikai előnyök mellett egy ilyen típusú ultraérzékeny izommozgás-érzékelő további alkalmazási lehetőségeket is magában hordoz az ember-gép interfészekben, például a kiterjesztett valóságban, a játékokban és a szórakoztató elektronikában.”

Gábor János

Főoldali kép: rawpixel.com - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS