A Parkinson-kórt is megjósolhatja az új technológiával szerelt okosóra

A Parkinson-kórt is megjósolhatja az új technológiával szerelt okosóra
2023. 10. 31., 13:10

Európai klinikákon tesztelik a módszert, ami teljesen új megoldással képes a neuromuszkuláris állapotok megfigyelésére. Az okosóra szerkezet mágneses érzékelőrendszerrel jelzi előre a Parkinson-kór vagy akár az idegsorvadásos betegség stádiumát.

A brit kutatók által kifejlesztett, csuklón hordható, kvázi okosóra invazív vizsgálatok sorától kímélheti meg a betegeket, ami főleg gyermekek és idős páciensek esetében lenne óriási dolog. A viselhető okoseszköz nyomon követi a legapróbb neuromuszkuláris tüneteket is, hogy felvázolja például a Parkinson-kór és a motoros neuronbetegség előrehaladását az adott páciensnél.

A Glasgow-i Egyetem közleménye szerint a kutatócsapat 1,8 millió font (közel 800 millió forint) támogatást kapott a Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatótanácsa nevű állami szervezet Nyílt Partnerség programjából, hogy továbbfejlessze a technológiát. A szuperérzékeny, miniatűr mágneses érzékelőkkel történő, nem invazív izommérés, vagyis SUPREMISE módszer eddig nem létező alternatívát tesz le az asztalra. A külső elektródákkal zajló elektromiográfiai (EMG), valamint az izomba szúrt tűkkel végzett vizsgálatoknak is a helyébe léphet a professzor és kollégái által kutatott magnetomográfia (MMG), ami tűk nélküli, mégis rendkívül pontos méréseket tesz lehetővé.

„A súlyos neuromuszkuláris állapotok diagnosztizálásához és megfigyeléséhez rendszeresen tűket kell használni, ami fájdalmas és kellemetlen lehet, különösen az idősek és a gyermekek számára – nyilatkozta az MMG módszert fejlesztő Hadi Heidari professzor. Az MMG-ben viszont megvan a lehetőség, hogy kevésbé invazív intézkedésekkel jobb eredményeket érjünk el, de a technológia még viszonylag új az EMG-hez képest, így sok munka vár ránk ahhoz, hogy ezt a potenciált teljes mértékben kiaknázzuk.”

A SUPREMISE egy okosórához hasonló viselhető eszköz, benne egy újszerű MMG-érzékelővel, ami képes az izmok összehúzódásakor vagy ellazulásakor keletkező apró mágneses mezők megfigyelésére. A projekt részeként szintén kifejlesztett új mikrochip mesterséges intelligenciát használ az MMG jelek érzékelésére, hogy kiszűrje az emberi test által termelt elektromos aktivitás háttérzaját, ezáltal még pontosabb méréseket végezzen.

A validálásra irányuló első kétéves kutatás lezárult, így a következő három évben már valódi betegeken tesztelik a technológiát, a glasgow-i Queen Elizabeth Egyetemi Kórházban, a svájci Ostschweizer Gyermekkórházban és a németországi Tübingeni Egyetemi Kórház neuromuszkuláris kezelési klinikáin.

„A SUPREMISE egyesíti Nagy-Britannia vezető orvosbiológiai kutatóit és klinikusait, hogy egy olyan miniatürizált, megfizethető és hordozható MMG-monitorozó rendszert fejlesszenek ki, ami felválthatja a jelenleg használt nagy és drága berendezéseket – mutatott rá Heidari. A klinikai előnyök mellett egy ilyen típusú ultraérzékeny izommozgás-érzékelő további alkalmazási lehetőségeket is magában hordoz az ember-gép interfészekben, például a kiterjesztett valóságban, a játékokban és a szórakoztató elektronikában.”

Gábor János

Főoldali kép: rawpixel.com - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS