Vége a vállsérüléseknek: a dolgozók terhelését viselhető robot enyhíti

Vége a vállsérüléseknek: a dolgozók terhelését viselhető robot enyhíti
Gábor János  |  2024. 06. 13., 12:10

Hamar a gyakorlatban és a világ gyáraiban, illetve összeszerelő üzemeiben találhatja magát az új, viselhető robot, ami felsőruházatként hordható, de szó szerint nagy súlyt vesz le az ember válláról.

A Harvard Egyetem kutatói fejlesztése az a viselhető robot, ami a vállizmok terhelését csökkenti az ismétlődő, fej feletti kar-emelésekkel járó munkák elvégzése közben. A rendszer csak szükség esetén aktiválódik, majd, ha nincs rá szükség – mert érzékeli, hogy a viselője testhelyzetet változtat –, automatikusan kikapcsol. A használata jelentősen visszafogja a felhasználó által kifejtett erőfeszítést és mindeközben kényelmesen, ingként viselhető, ráadásul hordozható áramforrásról üzemel, így nem még kevésbé korlátozza a mozgást.

A gyári munkásokkal végzett tesztek kimutatták, hogy az ipari feladatok során a robot használata 40 százalékkal csökkentette a váll- és karizmok terhelését, anélkül, hogy a hátizmok terhelése egy kicsit is növekedett volna.

A munkával kapcsolatos mozgásszervi rendellenességek jelentős problémát jelentenek, és évente sok tíz- vagy százmillió orvosi beavatkozást igényelnek világszerte. Ez nem véletlen: a különböző iparágak munkái komoly fizikai igénybevétellel járnak: az autóipari összeszerelés során például napi átlagban 4600 karemelésre van szükség, ami komolyan növeli a vállsérülések kockázatát.

A kutatók szerint, bár az automatizálás és minden ergonómiai segédeszköz csökkenti a sérülések számát, meglehetősen költséges és nehezen bevezethető megoldásról van szó. A hordható eszközök, például a passzív válltámaszok, sokoldalúak lehetnek, ám az ellenállásuk gyakran tovább növeli az izomaktivitást, vagyis a fizikai terhelést. Ezzel szemben a puha aktív robotok minimális súllyal és mérettel kínálnak szabályozható támogatást, míg az igény szerinti be- és kikapcsolás lehetővé teszi a szükséges segítségnyújtást, anélkül, hogy a felhasználó ellenállást érezne, így megőrizhető a természetes mozgás.

Mit tud az új viselhető robot?

A Harvard Egyetem friss tanulmányában bemutatott eszközt eredetileg orvosi alkalmazásokra tervezték, de rájöttek, hogy ipari munkák során is remekül alkalmazható. A kutatók egy viselhető, puha, felfújható robotot terveztek a váll feletti magasságban végzett ipari feladatok támogatására, és korábbi munkáikat alapul véve hordozható meghajtó egységet fejlesztettek hozzá, majd az összes komponenst egy funkcionális ruházatba integrálták.

A felfújható vállrobotot ipari partnerekkel együttműködve úgy tervezték, hogy karonként 2,3 kilogramm terhet vegyen le az ember válláról, két másodpercen belül, ahogy érzékeli a feladat megkezdését, magyarán a karemelést. Az eszköz maga egyébként kevesebb mint 4 kilogrammot nyom, ami nagyjából 1–2 télikabát tömegének felel meg.

A humán tesztelést szimulált ipari feladatokkal hajtották végre és kiderült, hogy a robot akár 40 százalékkal csökkenti a felhasználó izomaktivitását és minimálisra csökkenti a változásokat az ízületi szögekben (kevesebb mint 7 százalékos mozgástartomány) is.

A kutatók összehasonlították a vezérlő paramétereket, és megállapították, hogy a nagyobb támogatási mérték és a korábbi támogatási időzítés jelentős izomaktivitás-csökkenéshez vezetett. Egy dinamikus feladat során a robot kinematikai alapú vezérlője 96 százalékos valódi negatív arányt és 91 százalékos valódi pozitív arányt ért el, jelezve, hogy a gép minimális zavart okoz a felhasználóknak, amikor éppen nincs szükség fej feletti munka támogatására.

A végső bizonyítás során öt autóipari munkás is tesztelte a robotot egy valódi gyártási területen, és értékes visszajelzéseket adott annak teljesítményéről, valós ipari feladatok során. A prototípus korlátai közé sorolták ugyanakkor a rendszervezérlő limitált képességeit, hiszen csak fix szögek és nyomások alapján indítja el a robotot, és így nem alkalmas dinamikus feladatok ellátására. A kutatók például ennek a javításán is dolgozni fognak a jövőben.

Főoldali kép: Science Robotics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS