AI-vezérelt drón mentheti meg az agráriumot a kártevőktől

AI-vezérelt drón mentheti meg az agráriumot a kártevőktől
Gábor János  |  2024. 06. 08., 09:10

A mesterséges intelligencia alkalmazása egyre több területen jelenik meg, és ez alól a mezőgazdaság sem kivétel. Sokmilliárdos veszteséget spórolhat például ez az AI-val felszerelt drón, ami messziről felismeri a kártevőket.

A Modenai és Reggio Emilia Egyetem kutatói mesterséges intelligenciával vezérelt drón segítségével képesek támogatni a gazdákat a kártevők elleni küzdelemben. Nem véletlen, hogy a fejlesztés éppen Olaszországban kapott nagy hangsúlyt, hiszen a gyümölcsösökben csak itt 588 millió eurós (közel 230 milliárd forintos) kárt okoz évente egyetlen rovar, az ázsiai márványospoloska.

A hagyományos, humán megfigyelés és például a feromoncsapda vagy a rovarfogó háló munkaerő-igényes módszer és kiterjedt gyümölcsösök esetén nagyon nehezen kivitelezhető – ezért kezdett el idő- és energiatakarékosabb módszerek után kutatni Lara Maistrello, a Modenai Egyetem Élettudományi Tanszékének docense. Az általa vezetett tudóscsoport automatizált repülési protokollt fejlesztett ki, hogy a drónok akár nyolc méteres magasságból készíthessenek nagy felbontású képeket az ültetvényekről – írja az Alkalmazott Tudományok Amerikai Szövetségének oldalán megjelent riport. Ilyen távolságból a drónok kevésbé zavarták a kártevők mozgását, mint az emberi megfigyelők, ezáltal sokkal reálisabb képet lehetett alkotni a poloskapopuláció méretéről és sűrűségéről.

Érdekes módon a kifejlett kártevők meg is dermedtek a rotorok zúgására, így az AI-vezérelt drón kamerája még jobb felvételeket készíthetett a területről. Ezeket a képeket aztán arra használták, hogy mesterséges intelligencia-modelleket képezzenek ki a kártevőfertőzés azonosítására. A modellek 97 százalékos pontossággal azonosították a poloskákat.

A drónok segíthetnek növelni a terméshozamot

A gazdálkodók számára ugyancsak megváltását jelenthet egy környezetérzékeléssel kapcsolatos, szintén friss kutatás, amit a New York-i, a Melbourne-i és az RMIT Egyetem végzett. Utóbbi közleménye szerint a görbe optikai lencsékkel kapcsolatos kihívásokra kerestek és találtak megoldást. A kutatók egy sík képszenzort fejlesztettek ki, vékony vanádium-dioxid felhasználásával. A kompakt és könnyű érzékelő szükség esetén képes váltani a részletes infravörös képalkotás és a szélelosztás között.

„Amikor a szűrő hőmérsékletét megváltoztatják, a vanádium-dioxid szigetelő állapotból fémes állapotba transzformálódik, így a feldolgozott kép szűrt körvonalból szűretlen infravörös képpé alakul” – magyarázta az ausztrál RMIT kutatásban résztvevő professzora. Madhu Bhaskaran elárulta: a drónok kameráiba integrálható érzékelőrendszer a funkcióváltást a helyszínen is képes végrehajtani, anélkül, hogy nagy adatmennyiségre és energiaigényes processzorokra lenne szüksége.

Az ezzel a technológiával készült sík optikai lencsék könnyűek, kompaktak és kevesebb energiát használnak. Alkalmasak a hagyományos lencsék helyettesítésére a drónos és műholdas érzékelő alkalmazásokban, így a gazdák növelni tudják a terméshozamot azáltal, hogy a növények szükségleteinek gyors azonosítása helyett általános megközelítést alkalmaznak. Az öntözés, a kártevők elleni védekezés és a műtrágya felhasználásból származó megtakarítások segíthetnek abban is, hogy olcsóbb élelmiszerek kerüljenek a lakossághoz.

Főoldali kép: Reggio Emilia - Modenai Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS