A GVH 126 millió forint bírságot szabott ki egy cseh online lámpakereskedőre

2024. 05. 31., 18:10

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta versenyfelügyeleti eljárását a hazai fogyasztók körében népszerű világítástechnikai webáruház, a lampak.hu üzemeltetőjével szemben. A csehországi vállalkozás megtévesztő árfeltüntetési gyakorlatával és a weboldalon megjelenő sürgető üzenetekkel tévesztette meg a fogyasztókat. A GVH Versenytanácsa tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt – hat hónapos részletfizetéssel – 126 millió forintos bírságot szabott ki a cégre.

A nemzeti versenyhatóság a vizsgálat során megállapította, hogy a lampak.hu webáruházat üzemeltető Donoci s.r.o. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A csehországi székhelyű vállalkozás 2020 augusztusától kezdődően, több módon is tisztességtelenül torzította a vásárlók ügyleti döntéseit – írja közleményében a GVH.

A vállalkozás nem igazolta, hogy a weboldalán nyújtott akciók előtt alkalmazta-e az eredeti árként feltüntetett árat, sőt sok esetben folyamatosan az akciósnak fenntartott árakat alkalmazta, így azok nem valódi megtakarításokat, árkedvezményeket jelöltek. Egyes termékek népszerűsítése során valótlan tájékoztatást adott a termékek iránti keresletről, mivel nem a fogyasztók számára releváns hazai keresleti adatokat ismertette. Mind tartalmuk, mind megjelenésük alapján sürgető üzeneteket jelenített meg a weboldalán, például a termékek árkedvezménnyel elérhető időtartamának korlátozottságára. A vállalkozás ezen felül két terméket magasabb áron kínált ajándékkal, mint anélkül. A csomagajánlat tehát tartalmazta az „ajándék” értékét, amely ezáltal a gyakorlatban elvesztette ezen minőségét.

A vállalkozás az eljárás során végig együttműködött a nemzeti versenyhatósággal, elismerte a jogsértést és jogorvoslati jogáról is lemondott, továbbá komplex megfelelési csomagot vállalt. A cég együttműködő hozzáállását és korrekciós lépéseit mérlegelve a GVH Versenytanácsa jelentős mértékben csökkentette a kiszabott bírság összegét, így végül 126 millió forintos bírságot rótt ki a cégre. A vállalkozásnak a bírság befizetését hat hónap alatt egyenlő részletekben kell teljesítenie.

A Gazdasági Versenyhivatallal fennálló együttműködési lehetőségek feltételei, részletei és az együttműködéseken keresztül kapható engedmények elérhetők a GHV honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS