Engedély nélkül vásároltak követeléseket, 45 milliós büntetést fizethetnek

2024. 06. 13., 16:10

Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki a Trust Komarno s.r.o.-ra felügyeleti engedély nélküli követelésvásárlás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást folytatott le annak tisztázására, hogy a révkomáromi (Szlovákia) székhelyű Trust Komarno s.r.o. végzett-e üzletszerűen, a pénzügyi felügyelet engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatásnak minősülő követelésvásárlási tevékenységet – írja közleményében a jegybank.

A vizsgálat megállapította, hogy a társaság egy követelésállomány adásvételével és engedményezésével üzletszerűen – azaz rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével – pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végzett. A Trust Komarno s.r.o. ugyanakkor nem rendelkezett/rendelkezik az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.

A követelésvásárlási tevékenység üzletszerűségével kapcsolatos felügyeleti álláspont és gyakorlat szerint akár egyetlen követelésállomány megvásárlása is üzletszerűnek minősülhet. Az üzletszerűség megállapíthatóságához szükséges rendszeresség szempontjából nem a szerződések, hanem az érintett követelések száma az irányadó, ha azok a társaságnak összességében kizárólagos üzleti tevékenységet biztosítanak.

A felügyelet feltárta, hogy a vizsgált időszakban ugyan a társaság két darab követelésvásárlással kapcsolatos megállapodást kötött (ezek egyike engedményezésre, a másik szerződésátruházásra irányult), de a megszerzett követelésállomány összességében több mint 800 darab követelésből állt és közel hatszáz természetes és jogi személyt érintett. A követelésvásárlás önmagában nem minősül jogellenes tevékenységnek, azonban az üzletszerűen követelésvásárlási tevékenységet folytató cégnek rendelkeznie kell jegybanki engedéllyel.

Az MNB mindezek alapján ma publikált határozatában engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 45 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Trust Komarno s.r.o.-t, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását. A társaság tevékenységével összefüggésben az MNB feljelentést is tesz. A felügyelet intézkedése kapcsán kiemelt súlyosító körülményként vette figyelembe többek között, hogy a társaság a megállapodásokat annak ismeretében kötötte, hogy azok az üzletszerű követelésvásárlási tevékenység fogalmába illeszkedhetnek, valamint valótlanul azt állította, hogy ezen tevékenységének végzéséhez rendelkezik a szükséges engedéllyel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS