Fogászati amalgám: teljes körű tilalmat vezet be az Európai Unió

2024. 05. 30., 16:10

Az Európai Tanács elfogadta azt a rendeletet, amely teljes körű tilalmat vezet be a fogászati amalgám használata tekintetében, továbbá megtiltja más, hozzáadott higanyt tartalmazó termékek gyártását, behozatalát és kivitelét.

A jelenlegi szabályok már most is tiltják a fogászati amalgám használatát a 15 év alatti gyermekek, valamint az állapotos és a szoptató nők fogászati kezelése során – emlékeztet a Tanács közleménye. Az új szabályok kiterjesztik a tilalmat oly módon, hogy az 2025. január 1-jétől az EU-ban mindenkire vonatkozni fog. Kivételek lesznek alkalmazandók abban az esetben, ha a fogászati kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a fogászati amalgám használata abszolút szükséges a páciens konkrét egészségügyi szükségleteinek kielégítéséhez.

A fogászati amalgám kivitele 2025. január 1-jétől válik tilossá; míg az EU-ban való gyártásra és az oda történő behozatalra vonatkozó tilalom 2026. július 1-jétől lesz alkalmazandó.

Hat további higanytartalmú lámpa szintén gyártási, behozatali, valamint kiviteli tilalom hatálya alá fog tartozni 2025. december 31-étől, illetve 2026. december 31-étől.

Az Európai Bizottság 2029. december 31-ig felülvizsgálja majd a fogászati amalgám használatára vonatkozó kivételeket, figyelembe véve a higanymentes alternatívák elérhetőségét. Ugyanezen időpontig a Bizottság áttekinti a tagállamok által a krematóriumokból származó higanykibocsátások tekintetében hozott intézkedéseket is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS