„Polgári szén-dioxid-kvótáról” és a videojátékok megmentéséről indulhat európai aláírásgyűjtés

2024. 06. 19., 22:40

Az Európai Bizottság két európai polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba: a „Légi kvóta” és a „Mentsük meg a videojátékokat” elnevezésűeket.

„Légi kvóta” elnevezésű kezdeményezés arra kéri fel a Bizottságot, hogy minden országban hozzon létre egy „polgári szén-dioxid-kvóta mechanizmust”, amely fogyasztói nyomást gyakorolva ösztönözi majd a vállalkozásokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A szervezők úgy vélik, hogy egy ilyen új mechanizmusnak valamennyi áru- és szolgáltatásvásárlásra ki kell terjednie, és elsőként a légi közlekedésben kell bevezetni.

A „Mentsük meg a videojátékokat” kezdeményezés szervezői felkérik a Bizottságot, hogy vezessen be olyan követelményt, amely kötelezi az EU-ban videojátékokat értékesítő vagy licenszelő kiadókat arra, hogy a játékokat működőképes (játszható) állapotban tartsák, megakadályozva, hogy a kiadók távolról deaktiválják a videojátékokat.

Mindkét európai polgári kezdeményezés megfelel a vonatkozó jogszabályokban meghatározott formai feltételeknek. A Bizottság ezért úgy ítéli meg, hogy a két kezdeményezés jogilag elfogadható; a javaslatok tartalmát a Bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta meg.

A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést – olvasható a Bizottság közleményében. Amennyiben egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot összegyűjtenek legalább hét különböző tagállamban (és az egyes országokban összegyűjtött támogató nyilatkozatok száma eléri az adott országra vonatkozó küszöbértéket), a Bizottságnak reagálnia kell: el kell döntenie, hogy a kezdeményezésre válaszul tesz-e lépéseket vagy sem. Döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Európai polgári kezdeményezések

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be és hivatalosan 2012 áprilisában indult útjára. Hivatalos nyilvántartásba vételét követően bármely európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és legalább hét uniós tagállamból származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot terjesszen elő, ha az adott terület a Bizottság hatáskörébe tartozik.  A Bizottság akkor fogad el egy kezdeményezést, ha
– a javasolt intézkedés nem esik nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot terjesszen elő,
– nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és
– nem nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés létrejötte óta a Bizottság 114 kezdeményezést vett nyilvántartásba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS