Uniós élmezőnyben a magyarországi foglalkoztatottság

2024. 06. 17., 11:10

Az Európai Unió egészében 75,7 százalékos, Magyarországon 81,2 százalékos volt 2024. első negyedévben a 20–64 évesek foglalkoztatási rátája – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint a legmagasabb, 83,4 százalékos rátát Hollandiában regisztrálták, majd az egyaránt 82,4 százalékos svéd és máltai mutató következett. (A magyar adat a 7. legnagyobb, a „dobogósokon” kívül Csehország, Észtország és Németország van előttünk.) Az uniós sereghajtók ebben a „versenyben” Olaszország (66,8 százalék), Görögország (68,8 százalék) és Románia (69,2 százalék).

2023 negyedik negyedévéhez képest az uniós és a magyarországi ráta egyaránt 0,2 százalékkal emelkedett. 15 tagállamban regisztráltak növekedést, a legdinamikusabbakat Horvátországban (+1,8 százalékpont), Szlovéniában (+1,3 százalékpont), valamint Bulgáriában és Görögországban (mindkettő +0,9 százalékpont). A foglalkoztatási ráta Olaszországban és Lettországban nem változott, 10 tagállamban pedig csökkent, a legnagyobb mértékben (egyaránt (0,5 százalékponttal) Cipruson, Észtországban és Litvániában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS