Külföldi áfa visszaigénylése: változásra figyelmeztet a szakértő

2024. 06. 10., 10:10

A külföldön megfizetett áfa visszatérítésének folyamata kisebb mértékben változott – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Szeptember 30-ig kell benyújtani külföldi áfa visszatérítési kérelmet azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik az Európai Unió másik olyan másik tagállamban szereztek be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végeznek adóköteles gazdasági tevékenységet – kezdi friss bejegyzését Palicz Petra, az RSM Hungary Adóüzletágának menedzsere.

Külföldi áfa visszaigénylése: mikor lehetéséges?

Amennyiben egy belföldi adóalany az Európai Unió másik olyan másik tagállamában szerez be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet, és a beszerzés során az adott tagállami általános forgalmi adó felszámításra kerül, akkor a beszerzés országában történő regisztráció, adószám igénylés, külföldi adótanácsadó igénybevétele nélkül is van lehetőség a számlán áthárított általános forgalmi adó visszaigénylésére.

Hogyan zajlik a külföldi áfa visszaigénylése?

A magyar adóalany az európai uniós adóalanyokat megillető áfa-visszatérítési jogát a NNAV-hoz az ELEKAFA nyomtatványon benyújtott áfa visszatérítési kérelmében tudja érvényesíteni. A benyújtást követően a magyar adóhatóság fogja felvenni a kapcsolatot a külföldi adóhatósággal.

A visszatérítési kérelem benyújtásának határideje a visszatéríttetési időszakot követő naptári év szeptember 30-a, amely távolinak tűnhet, de érdemes már most foglalkozni a kérdéssel.

Változás a külföldi áfa visszaigénylésében

2024. április 1-től azoknak a magyar adózóknak, akik visszaigénylik a más Európai Uniós tagállamban rájuk áthárított hozzáadottérték-adót, azaz az általános forgalmi adót, azoknak a 24ELEKAFA-űrlapot kell beküldeniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Ezt a nyomtatványt kell használni a 2023. évi áfa-visszatérítéseknél, és a 2024. évi áfa-visszatérítéseknél is, függetlenül attól, hogy mely évre kérik az áfa visszatérítését, módosítását, illetve kiigazítását. Korábban minden évre külön nyomtatványt adott ki a NAV.

Kik igényelhetik vissza a külföldön megfizetett áfát?

Korábbi bejegyzéseikben az RSM szakértői összefoglaltak néhány speciális esetet, amelyet a fel- vagy összeszerelés, valamint az áru- és személyszállítás kapcsán érdemes figyelembe venni, amikor áfa visszatérítés szempontjából érdemes lehet átnézni a külföldi ügyletek számláit.

Az alábbi termékköre jellemzően vonatkozik az áfa-visszaigénylési lehetőség:
– üzemanyag, autópályadíjak és úthasználati díjak (jellemzően a logisztikai szektorban),
– közlekedési eszközök bérbeadása,
– utazási költségek (pl. taxiköltség),
– szállodai szolgáltatások,
– belépőjegyek vásárokra és kiállításokra,
– reprezentációs költségek.

Az áfa-visszatérítés folyamata egyszerű, de sajnos rengeteg adminisztratív buktatót rejt, és egy időszakra, egy országra vonatkozóan csak egy kérelmet lehet benyújtani, ezért érdemes tapasztalt adótanácsadó segítségét kérni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS