2024. június 17. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 06. 17., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai a 25. héten?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a június 17-én kezdődő héten.

Július 1-jén indítja a NAV a nagy balatoni akciót

A NAV munkatársai elsősorban a hivatal adatai szerint kockázatos vállalkozásokat kísérik figyelemmel.

Építőipar: a fővárosi és a Pest megyei cégek diktálták az áprilisi tempót

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit; a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján a termelése a márciusinál 11,0 százalékkal volt magasabb – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A benzin heti átlagára alacsonyabb, a dízelolajé magasabb a régiós átlagnál

A 95-ös benzin heti átlagára 587, a dízelolajé 595 forint volt literenként a KSH legfrissebb adatai szerint.

Betöltetlen álláshelyek: az uniós ráta 2,6, a magyar 2,2 százalék volt 2024 első negyedévében

Ahogy 2023 végén, 2024 I. negyedévében is 2,6 százalékos volt a betöltetlen álláshelyek aránya az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Lezárult az egységes kérelmek benyújtási időszaka

A 2024-es évre vonatkozó egységes kérelem benyújtására rendelkezésre álló 61 nap alatt 159,5 ezer termelő 4,98 millió hektárra nyújtott be támogatási kérelmet – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására.

Meghaladja a havi bruttó 1 millió forintot az átlagkereset a legjobban fizető iparágban

2023-ban az iparban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete mintegy 631 ezer forint volt, 17,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

BAMOSZ: több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban

A befektetési alapokban kezelt vagyon májusban 1,1 százalékkal, 175 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének tagjai 15 793 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Negyedével több Babavárót kötöttek idén, még mindig favorit a lakásvásárlás

2024 májusáig a Babaváró kölcsön legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás, illetve az otthonok felújítása és korszerűsítése volt – derül ki a Credipass összegzéséből.

„Összességében mennyire elégedett Ön az életével?”

A 16 éves és annál idősebb lakosság „általános, élettel való elégedettsége” 2023-ban (10-es skálán) 7,2 pont volt, ami 0,3 pontos emelkedést jelent a 2022-es értékhez képest.

Már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek az EUTR keresőjében

A Nébih EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Magyarországon a HR szakértők több mint 50 százaléka támogatja a mesterséges intelligencia használatát

Magyarországon a HR szakértők több mint 50 százaléka támogatja azoknak az AI eszközöknek a vállalati használatát, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják az alkalmazottak munkavégzését – állapítja meg a Munkahelyeink.hu regionális felmérése.

KPMG: az AI-korszakba lép az audit

A mesterséges intelligenciával támogatott ellenőrzési folyamatok segítségével a jövőben a pénzügyi beszámolás okosabb és jobb lesz, mint valaha.

Fenntarthatóság: lassan haladnak és még mindig nincsenek felkészülve a vállalatok

A globális szakmai szolgáltatásokat nyújtó KPMG legújabb felmérése szerint a nagyvállalatok jelentős többsége még mindig nincs felkészülve az új ESG jelentéstételi követelmények teljesítésére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS