Európai Bíróság: egyértelműen jelezni kell, ha egy kattintás fizetési kötelezettséget von maga után

2024. 05. 30., 19:10

Online rendelés esetén a megrendelés gombnak vagy hasonló funkciónak egyértelműen jeleznie kell, hogy az arra történő kattintással a fogyasztó fizetés teljesítésére vállal kötelezettséget – mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

„Az ügy” és a jogvita

Németországban egy olyan lakás bérlője, amelynek havi bérleti díja meghaladta a nemzeti jog által megengedett lakbérplafont, egy követeléskezelő vállalkozástól a túlfizetett bérleti díjak bérbeadóktól való visszakövetelését kérte. A fogyasztó ezt a megrendelést e szolgáltató internetes oldalán keresztül tette meg. Mielőtt a megrendelés gombra kattintott, kipipálta a megfelelő négyzetet az általános feltételek elfogadása érdekében. Ez utóbbiak szerint a bérlőknek a megtakarított éves bérleti díj egyharmadának megfelelő díjazást kell fizetniük, ha a szolgáltatónak a jogaik érvényesítésére irányuló kísérletei sikeresek – vázolja a „tényállást” a Bíróság közleménye.

A szolgáltató és a bérbeadók közötti, ezt követő jogvitában a bérbeadók arra hivatkoznak, hogy a bérlő nem bízta meg érvényesen a szolgáltatót. A megrendelés gomb ugyanis nem tartalmazta a fogyasztók jogairól szóló irányelvben előírt, „fizetési kötelezettséggel járó megrendelés” (vagy ennek megfelelő) feliratot. Ezzel kapcsolatban az a kérdés merül fel, hogy e követelményt akkor is alkalmazni kell-e, ha a bérlő fizetési kötelezettsége nem kizárólag a megrendeléssel keletkezik, hanem a jogainak sikeres érvényesítésére is szükség van. Az e jogvitában eljáró német bíróság ebben a tekintetben intézett kérdést a Bírósághoz.

Az ítélet

A Bíróság megállapította, hogy a kereskedő az irányelv követelményeinek megfelelően köteles a fogyasztót – az interneten történő megrendelés megtétele előtt – tájékoztatni arról, hogy e megrendeléssel fizetés teljesítésére vállal kötelezettséget. A kereskedő e kötelezettsége attól függetlenül fennáll, hogy a fogyasztó fizetési kötelezettsége feltétlen-e, vagy ez utóbbi csak valamely feltétel későbbi teljesülését követően köteles a kereskedőnek fizetni. Ha a kereskedő nem tartotta be a tájékoztatási kötelezettségét, a megrendelés a fogyasztót nem köti. Nincs azonban akadálya annak, hogy a fogyasztó megerősítse a megrendelését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS