IT innovációk az adathalászat ellen

2024. 05. 25., 15:10

A bankolásnál ma már nem csupán a pénzügyi feltételek és a kamatok számítanak, hanem legalább annyira a gyors és egyszerű digitális ügyintézés is. Jól mutatja ezt, hogy a természetessé vált azonnali fizetésen és mobilalkalmazásban történő bankoláson túl már a mesterséges intelligencia mindennapi felhasználását is élvezhetik az ügyfelek. A legnagyobb kihívás azonban még csak most jön, ugyanis a visszaélések negyedéves szinten 1,1 milliárd forintos kárt okoznak a magyarországi ügyfeleknek – mutat rá a K&H IT vezetője. A bankok feladata pedig nem kisebb, minthogy úgy szigorítsák a belépést és azonosítást, hogy eközben az ügyfelek a lehető legkönnyebben, akadálymentesen intézhessék pénzügyeiket.

Az elmúlt években olyan technológiai ugrások sora történt a pénzügyi szektorban, mint előtte soha. „A mára teljesen természetessé vált azonnali fizetés mellett olyan piaci újítások is egyszerűbbé, gyorsabbá és élvezetesebbé tették a bankolást, mint a mobilbank új generációja, illetve Kate, az ország egyetlen hangalapú pénzügyi asszisztensének bevezetése. A hagyományos chatbotokon túlmutató, nagy nyelvi modell (LLM) segítségével működő funkció ugyanis már 200 élethelyzetben tud segíteni és gördülékenyen kommunikálni a pénzügyek intézésekor” – hangsúlyozta Ozorai Dénes, a K&H IT vezetője.

„A legnagyobb technológiai lépéseket akár egyáltalán nem is látják az ügyfelek, vagy annak csupán egy nagyon kis szeletét. Így például az új mobilbank verzió esetében a letisztultabb, kényelmesebben használható alkalmazás mögött valójában egy új technológiájú, moduláris IT rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy a korábban egyetlen szerveren futó mobilbank alkalmazás helyett most 10-15 szerveren futnak az alkalmazás különböző részei, amelynek informatikailag és a felhasználók számára is nagyon sok előnyük van. Egy változtatás, rendszerfrissítés esetén például nem kell az egész alkalmazást leállítani, így a háttérben futó frissítés közben továbbra is képes zökkenőmentesen kiszolgálni az ügyfeleket. Mindezek a mérföldkőnek tekinthető technológiai fejlesztések persze csak azáltal jöhettek létre, hogy a bank ma már egy meghatározó IT szervezet is, ahol a rendszerek üzemeltetése mellett egy nagyon komoly innovációs munka is zajlik” – emelte ki az IT szakértő.

Nem az AI-tól, hanem a csalóktól kell tartani

A jelenlegi legnagyobb kihívás és a jövőbeli fejlesztések fő irányát is az határozza meg, hogy az ügyfeleket érő csalások száma egyre növekszik. Az MNB 2023 negyedik negyedévre vonatkozó adatai alapján a visszaélések 1,1 milliárd forint kárt okoztak Magyarországon a banki ügyfelek számára, főként az adathalászat, az adatlopás és a pszichológiai manipuláció következményeként. Ezalatt azokra a visszaélésekre kell gondolni, amikor a számlatulajdonos által megadott adatokkal férnek hozzá jogtalanul a csalók az ügyfelek pénzéhez.

„Ennek kivédésére folyamatosan szigorítjuk a belépési és jóváhagyási azonosítást, egy határon túl azonban már akadályozná az ügyfelek számára a rendszer használatát, és azt az igényüket, hogy kényelmesen és azonnal intézhessék pénzügyeiket. Nagyon fontos ezért az edukáció, a rendszeres figyelemfelhívás a csalások jelentette veszélyekre. Technológiai oldalról pedig olyan védőbástyát építünk a rendszerbe, amely a mesterséges intelligencia segítségével is folyamatosan nyomon követi a szokatlan műveleteket” – mondta el Ozorai Dénes.

„Emellett továbbra is fontos, hogy a számlatulajdonosok is mindig legyenek éberek, és ha bármi kicsit is gyanús, azonnal szakítsák meg a tranzakciót vagy a beszélgetést, és mielőbb hívják fel a bankjukat a megszokott telefonszámon!” – hangsúlyozta a szakember.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS