Zárul a Baross Gábor Hitelprogram

2024. 06. 13., 16:40

Az EXIM Magyarország az év elején biztosított 200 milliárd forintos többletforrás 100 százalékára megkötötte a szerződéseket.

A többletforrás felhasználásával 928 szerződés jött létre, ebből 114 darab közel 165 milliárd forint összértékű beruházási hitelszerződés, illetve 814 darab közel 40 milliárd forint összértékű lízingszerződés. Az ügyletek 47 százalékában már a folyósítások is megtörténtek. A források 48 százaléka a hazai kkv-szektor szereplőihez jut el.

A 200 milliárdos többletforrással az EXIM Magyarországon keresztül a hazai vállalatok a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett, forintban akár 5 százalékos, euróban akár 3 százalékos kamatozású, maximum tízéves lejáratú hitelhez juthattak. A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártás, a turizmus és vendéglátás, az autóipar, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek. A január 15-én újranyitott programra beadott hitelkérelmek már február közepére lefedték a keretet.

„A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nemcsak a 30 éves EXIM, hanem Magyarország valaha volt egyik legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik, hanem érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés ez évi újraindításához és a versenyképesség további növeléséhez, aminek köszönhetően jövőre 4,1 százalékra emelkedhet a gazdasági növekedés üteme” – olvasható az EXIM közleményében.

 

A hitelprogram szerződéseinek 93 százaléka euró alapú hitelre szól. A szerződött ügyleteket vizsgálva az ügyfelek 48 százaléka a kkv-szektorból kerül ki, döntő részük közép-magyarországi vállalkozás. A szerződött hitelkérelmek 97 százalékát az EXIM által refinanszírozott banki partnereken keresztül fogadták be.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram összesen 1200 milliárd forinttal támogatta a magyar vállalatok fejlődését. A program 700 milliárd forintos induló keretösszegét először 1000 milliárdra emelték, majd ezt egészítették ki 200 milliárd forinttal. Tavaly március és december között az új vállalati hitelszerződések több mint negyedét (28 százalék), 868 milliárd forintot a program keretében szerződött hitelek adták. „Az idei évben ez a siker folytatódott, hiszen a 200 milliárd forintos többletforrással újabb 279 vállalat versenyképességének megerősítéséhez járulhattunk hozzá” – mondta dr. Berta Adrienn üzleti vezérigazgató-helyettes.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS