Krisán László: akár kiterjesztett formában is folytatódhat 2024-ben a Széchenyi Kártya Program

Krisán László: akár kiterjesztett formában is folytatódhat 2024-ben a Széchenyi Kártya Program
2023. 10. 17., 18:08

Ha a kormány és az Európai Bizottság is zöld jelzést ad, a Széchenyi Kártya Program akár kiterjesztett formában is folytatódhat jövőre – mondta el Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a Portfolio által rendezett Budapest Economic Forum konferencián.

A Széchenyi Kártya Program az állam és a piac közötti összhang sikerterméke, amelyben a KAVOSZ tulajdonosaival, a VOSZ-szal és az MKIK-val együttműködve vállal szerepet, összekötve az egymás nyelvét nehezen megértő banki és vállalkozói oldalt – mondta el a Budapest Economic Forumon tartott előadásában Krisán László.

Naponta 400–700 vállalkozás fordul a KAVOSZ-hoz, amely több mint 220 helyen elérhető az országban – számolt be a vezérigazgató, aki szerint a Széchenyi Kártya Programnak mindig a legolcsóbbnak, legkreatívabbnak, leggyorsabbnak és a legéletszerűbbnek kell lennie. A paletta legújabb terméke az Agrár Széchenyi Kártya MAX+, egy szabad felhasználású folyószámlahitel a mezőgazdasági szektor számára, jelenleg nettó 5 százalék éves kamattal, maximum 100 millió forintos keretösszeggel, 1, 2 vagy 3 éves futamidővel. Az Agrár Széchenyi Kártya a hazai gazdálkodók egyik legbiztosabb pénzügyi támasza: 2011 óta a program keretében 58 ezer szerződést kötöttek, a hitelösszeg pedig eléri a 830 milliárd forintot.

Három nagyon erős éven van túl a KAVOSZ. Idén már 1200 milliárd forintnyi szerződést megkötöttek, de érzik a hitelkereslet visszaesését, a második negyedévben létrejött 500 milliárd forintnyi hitelszerződés 30 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól – tájékoztatott a vezérigazgató. A beruházási hitelek volumene 73 százalékkal csökkent, 2022. október óta a beruházási hitelek aránya mindössze 10–12 százalék.

Gazdasági növekedés hitelek nélkül nem lehetséges, a hitelezés pedig a jelenlegi kamatkörnyezetben nem működik államilag támogatott hitelek nélkül, így „kényszer szülte szükségszerűség” a támogatott hitelprogramokat nagy erővel működtetni – magyarázta Krisán László.

Mivel a zöld finanszírozás jelntősége egyre nagyobb, az ESG-szempontok pedig már a kkv-knál is megjelentek, a KAVOSZ létrehozta a célzottan a mikro- és kisvállalkozásokat az ESG-bevezetésben támogató E-Green Zrt.-t. Az elért sikereket szeretnék más területeken is visszaadni a vállalkozóknak, többek között a női vállalkozók és a vállalkozóvá válás támogatásában, a generációváltásra való felkészítésben és a pénzügyi szemléletformálásban – hangsúlyozta Krisán László.

A jövőről szólva a vezérigazgató leszögezte: a KAVOSZ szeretné folytatni a Széchenyi Kártya Programot. A 2024-es csomag a jövő héten kerül a kormány elé, és amennyiben a jelenlegi  „ideiglenes válság- és átállási keretrendszer” (Temporary Crisis and Transition Framework, TCTF) folytatására az Európai Bizottság is igent mond, a program akár kiterjesztett formában is folytatódhat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS