Krisán László: akár kiterjesztett formában is folytatódhat 2024-ben a Széchenyi Kártya Program

Krisán László: akár kiterjesztett formában is folytatódhat 2024-ben a Széchenyi Kártya Program
2023. 10. 17., 18:08

Ha a kormány és az Európai Bizottság is zöld jelzést ad, a Széchenyi Kártya Program akár kiterjesztett formában is folytatódhat jövőre – mondta el Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a Portfolio által rendezett Budapest Economic Forum konferencián.

A Széchenyi Kártya Program az állam és a piac közötti összhang sikerterméke, amelyben a KAVOSZ tulajdonosaival, a VOSZ-szal és az MKIK-val együttműködve vállal szerepet, összekötve az egymás nyelvét nehezen megértő banki és vállalkozói oldalt – mondta el a Budapest Economic Forumon tartott előadásában Krisán László.

Naponta 400–700 vállalkozás fordul a KAVOSZ-hoz, amely több mint 220 helyen elérhető az országban – számolt be a vezérigazgató, aki szerint a Széchenyi Kártya Programnak mindig a legolcsóbbnak, legkreatívabbnak, leggyorsabbnak és a legéletszerűbbnek kell lennie. A paletta legújabb terméke az Agrár Széchenyi Kártya MAX+, egy szabad felhasználású folyószámlahitel a mezőgazdasági szektor számára, jelenleg nettó 5 százalék éves kamattal, maximum 100 millió forintos keretösszeggel, 1, 2 vagy 3 éves futamidővel. Az Agrár Széchenyi Kártya a hazai gazdálkodók egyik legbiztosabb pénzügyi támasza: 2011 óta a program keretében 58 ezer szerződést kötöttek, a hitelösszeg pedig eléri a 830 milliárd forintot.

Három nagyon erős éven van túl a KAVOSZ. Idén már 1200 milliárd forintnyi szerződést megkötöttek, de érzik a hitelkereslet visszaesését, a második negyedévben létrejött 500 milliárd forintnyi hitelszerződés 30 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól – tájékoztatott a vezérigazgató. A beruházási hitelek volumene 73 százalékkal csökkent, 2022. október óta a beruházási hitelek aránya mindössze 10–12 százalék.

Gazdasági növekedés hitelek nélkül nem lehetséges, a hitelezés pedig a jelenlegi kamatkörnyezetben nem működik államilag támogatott hitelek nélkül, így „kényszer szülte szükségszerűség” a támogatott hitelprogramokat nagy erővel működtetni – magyarázta Krisán László.

Mivel a zöld finanszírozás jelntősége egyre nagyobb, az ESG-szempontok pedig már a kkv-knál is megjelentek, a KAVOSZ létrehozta a célzottan a mikro- és kisvállalkozásokat az ESG-bevezetésben támogató E-Green Zrt.-t. Az elért sikereket szeretnék más területeken is visszaadni a vállalkozóknak, többek között a női vállalkozók és a vállalkozóvá válás támogatásában, a generációváltásra való felkészítésben és a pénzügyi szemléletformálásban – hangsúlyozta Krisán László.

A jövőről szólva a vezérigazgató leszögezte: a KAVOSZ szeretné folytatni a Széchenyi Kártya Programot. A 2024-es csomag a jövő héten kerül a kormány elé, és amennyiben a jelenlegi  „ideiglenes válság- és átállási keretrendszer” (Temporary Crisis and Transition Framework, TCTF) folytatására az Európai Bizottság is igent mond, a program akár kiterjesztett formában is folytatódhat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS