Több mint 45 millió eurós beruházás keretében önálló fűszergyártó üzemmel és új gépsorokkal erősíti esztergomi telephelyét a Thai President Foods.
A több mint ötven éve működő társaság magyar érdekeltsége – a Thai President Foods (Hungary) Kft. – 45,3 millió eurós kapacitásbővítő és logisztikai fejlesztési projektet indított a 2013-ban alapított esztergomi üzemben. Az anyavállalat egyetlen európai termelő egységében zajló beruházás első lépéseként napelemes tetőszerkezettel fedett csarnokot emelnek, amelyben a következő ütemekben fűszergyártó központot építenek ki, telepítenek két új gyártósort és a raktározási kapacitást is növelik. A 2026-ig tartó fejlesztés révén már nem lesz szükség többé a csaknem 9000 kilométerre fekvő Thaiföldről Európába szállítani a kontinensen értékesíteni tervezett termékek alapanyagait, és a liszttől a csomagolóanyagokig a szükségletek legnagyobb részéről magyar partnerekkel együttműködve gondoskodnak – olvasható a HIPA közleményében.
A skandináv országokban már piacvezető és Nyugat-Európában is erős pozícióval rendelkező társaság várakozása szerint az esztergomi fejlesztés eredményeképpen az eddigi 20–25 százalékról 40 százalékra emelkedik Európa részaránya a teljes árbevételben.
Az 1972-ben alapított Thai President Foods az instant tésztaételek gyártásának és értékesítésének világszerte egyik legnagyobb szereplője. Termékei – köztük a Mama és a Thai Chef márkájú instant ételek, elsősorban tészták és levesek – 68 országban érhetőek el. A magyar érdekeltség mindenekelőtt a skandináv és nyugat-európai piacra termel, tavaly 6,27 milliárd forint árbevételt ért el és átlagosan 131 főt foglalkoztatott. A beruházással az esztergomi munkahelyek száma is emelkedik, várhatóan nyolcvannal.
A lista nemcsak a borszakma számára remek visszajelzés a jelenlegi borpiaci kínálat minőségét illetően, hanem kiváló iránymutatás az érdeklődő, minőségi borfogyasztásra nyitott fogyasztóknak is.
2024. szeptember 16. és 20. között tartják Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közgyűlésének 68., éves rendes ülését, amelyet követően 17–18-án tudományos fórumot is tartanak az élelmezésbiztonságról.