Krisán László: Öt százalékos nettó kamattal jön az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

Krisán László: Öt százalékos nettó kamattal jön az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+
2023. 10. 03., 16:39

Az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően jelenleg 5 százalékos nettó kamattal igényelhető, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre – tájékoztatta az uzletem.hu-t Krisán László, a KAVOSZ Zrt vezérigazgatója.

A hazai agrárvállalkozók az elmúlt években-hónapokban rendkívül súlyos kihívásokkal szembesültek. A tavalyi, több mint 50 ezer termelőt érintő aszály után idén az Ukrajnából érkező gabonadömpinggel kell megbirkózniuk, miközben költségeik jóval gyorsabban emelkednek, mint a bevételeik. A statisztikai hivatal becslése szerint 2023 első félévében a mezőgazdasági termelői árak 6,9 százalékkal, a ráfordítási árak viszont 16 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A helyzet súlyosságát jelzi a gazdaságok számának drámai ütemű csökkenése is: 2023. június 1-jén 196 ezer agrárgazdaság működött az országban, 45 ezerrel kevesebb, mint 3 évvel korábban.

Ebben a helyzetben egyre nagyobb az igény a kiszámítható és kigazdálkodható finanszírozási lehetőségekre. A piaci hitelek azonban még mindig rendkívül drágák, 2023 nyarán az átlagos kamatláb meghaladta a 15 százalékot. Ekkora kamatterhet csak nagyon kevés gazdálkodó mer vállalni, ami tükröződik a hitelfelvételi statisztikákban is.

A szektor stabilitásának biztosítása ugyanakkor elemi nemzetgazdasági érdek, hiszen a tét nem csupán családok százezreinek megélhetése, de az élelmiszerellátás biztonsága is. A versenyképesebbé váló gazdaságok olcsóbban állítják elő az élelmiszert, így kulcsszerepet játszhatnak az infláció leszorításában is.

Mindezt figyelembe véve és az ágazatban uralkodó gazdasági nehézségek enyhítésére a Kormány egy új, többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya konstrukció létrehozásáról döntött. Az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően jelenleg 5 százalékos nettó kamattal igényelhető, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre. A Konstrukció keretében a hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség. A kiemelt kamattámogatású konstrukcióban valamennyi, az alapvető feltételeknek megfelelő agrárvállalkozás részesülhet, külön speciális feltételek vagy kitételek nélkül.

A számok magukért beszélnek: egy 100 millió forintos, 3 évre felvett hitel fizetendő kamata az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióban körülbelül negyedakkora – akár több mint 13 millió forinttal kevesebb – mint egy piaci kamatozású agrár folyószámlahitel esetében becsülhető.

„A 2011-es indulás óta az Agrár Széchenyi Kártya és a csak 2022-ben elérhető Agrár Széchenyi Kártya Plusz keretében 2023. augusztus végéig több mint 36 ezer hitelszerződést kötöttek, összesen közel 540 milliárd forint értékben. Ezeknek a konstrukcióknak a körét bővíti az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+, amely a jövőben is biztosítja a gazdálkodóknak a mindenkori finanszírozási igényeikhez illeszkedő, kiszámítható, államilag támogatott pénzügyi megoldásokat. Olyan agráriumot építünk közösen, amely helyet követelhet magának Európa és a világ élvonalában” – mondta Krisán László.

Az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióra vonatkozó részletes információk, az Üzletszabályzat és az igényléshez szükséges dokumentumok elérhetőek a www.kavosz.hu oldalon.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS