Új szilárd anyag forradalmasíthatja a lítium-ion akkumulátor technológiáját

Új szilárd anyag forradalmasíthatja a lítium-ion akkumulátor technológiáját
2024. 02. 16., 13:10

Felfedeztek egy olyan szilárd anyagot, ami nem mérgező, bőségesen előforduló földi elemekből készült és figyelemre méltó lítiumion-vezetőképességet ígér, így készen áll arra, hogy felváltsa a folyékony elektrolitokat a lítium-ion akkumulátorok belsejében.

Jelentősen átalakíthatja a létfontosságú energiatároló alkalmazásokban és elektromos járművekben alkalmazott lítium-ion akkumulátor jövőjét a Liverpooli Egyetem kutatói által felfedezett új szilárd anyag, ami úgy képes gyors lítium-ion-vezetésre, hogy közben a jelenlegi cellák anyagaihoz képest jóval fenntarthatóbb és hozzáférhetőbb. A tudósok a Science tudományos folyóiratban osztották meg az erről szóló tanulmányt, ami arról árulkodik, hogy nem csak megfejtették az új matéria szerkezetét, hanem sikeresen le is tesztelték akkumulátorokban. Az eredmény a fenti előnyökön kívül arra is rámutatott, hogy az újgenerációs szilárdtest-akkumulátor biztonságosabbá válhat, sőt, több energiát tárolhat, mint ma elérhető rokonai.

Forradalmi szilárdtest-elektrolit a fenntarthatóbb akkumulátorokért

Az anyagtudomány egyik legfontosabb célkitűzése az innovatív anyagok stratégiai fejlesztése és feltárása, amelyek a sürgető globális szükségletek és a Nettó Zéró kezdeményezések megvalósítására irányulnak. Ez a törekvés sokoldalú megközelítést igényel, amely a legmodernebb kutatási módszereket és interdiszciplináris együttműködéseket fogja össze. A kutatók a számítási és kísérleti módszereket ötvöző, együttműködésen alapuló megközelítést alkalmazva áttörést értek el olyan szilárd anyag felfedezésében, amely kivételesen magas lítium-ion-vezetőképességgel rendelkezik, megkérdőjelezve a folyékony elektrolitok dominanciáját.

Ez az innovatív anyag, amelyet egyedülálló szerkezet jellemez, eltérést jelent a hagyományos technológiáktól. A felfedezési folyamatot a mesterséges intelligencia által vezérelt számítási modellek és a kémiai szakértelem szinergiája irányította.

„Ez a kutatás egy olyan anyag tervezését és felfedezését mutatja be, amely egyszerre új és funkcionális. A szerkezete megváltoztatja az eddigi elképzeléseket arról, hogy hogyan néz ki egy nagy teljesítményű szilárdtest-elektrolit” – mutatott rá a kutatásban résztvevő Matt Rosseinsky professzor.

Anyaginnováció

A közelmúltbeli jelentések és a médiában megjelent hírek kiemelik a mesterséges intelligencia eszközeinek felhasználását az új anyagok kutatásában. Ezek az eszközök azonban gyakran egymástól függetlenül működnek, és potenciálisan ismert anyagokat másolnak különböző formákban. Ennek ellenére az új felfedezés aláhúzza a szakértő által irányított mesterséges intelligencia és a számítógépes rendszerek hatékonyságát az anyagfelfedezés bonyolult kihívásának kezelésében.

A kutatók azt állítják, hogy az összetétel és a szerkezet értelmes eltéréseinek felismerésével és a tulajdonságokra gyakorolt hatásuk megértésen keresztül történő értékelésével a megközelítésük megkönnyíti a valóban innovatív, egyedi jellemzőkkel rendelkező anyagok azonosítását. A módszer alkalmazásával további szilárd anyagok után kutatnak, amelyek felválthatják az egyre nehezebben hozzáférhető, fenntarthatatlan és drága összetevőket, amelyek jelenleg szolgálnak elektrolitként a lítium-ion akkumulátorokban.

Gábor János

Főoldali kép: frimufilms - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS