2024. március 18. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 03. 18., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai Sándor, József és Benedek hetében?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a március 18-án kezdődő héten.

Építőipar: lendületes növekedés januárban

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 17,2, az előző hónaphoz képest 10,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene 2024. januárban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A VOSZ és az Egyensúly Intézet szakpolitikai javaslatcsomagja a külföldön dolgozó magyar munkavállalók hazahívására

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az Egyensúly Intézettel és a foglalkoztatáspolitika több neves szakértőjével közösen javaslatcsomagot dolgozott ki a külföldön dolgozó magyarok hazahívására – jelentették be a VOSZ konferenciáján 2024. március 13-án a budapesti Bálna Rendezvényközpontban.

Országos tájékoztató eseménysorozattal indul a Vállalkozásfejlesztési Program

Az április közepén induló, uniós forrásból finanszírozott, kkv-kat célzó roadshow központi témája az ESG és a mesterséges intelligencia lesz.

Nem tréfa: április 1-jével megszűnik a kkv-kamatstop

2024. április 1-jével „kivezetésre kerül” a kkv-kamatstop, amely 2022. november 1. óta nyújt jelentős segítséget a változó kamatozású, nem-támogatott és legalább egy éves futamidejű forint hitellel rendelkező kis- és középvállalkozások számára” – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Miért érdemes most lakásbiztosítást kötni vagy felülvizsgálni a meglévőt?

A Credipass és a Duna House szakemberei összeszedték, amit a lakásbiztosításokról tudni érdemes.

Elérhetők az adóbevallási tervezetek

Több mint 5,6 millió adózónak készítette el a NAV az idén az szja-bevallási tervezetet. Az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is.

Negyedmillió adózónak kell kiegészíteni a NAV szja-tervezetét

Akkor is felülvizsgálatra szorul a bevallás, ha év közben a magánszemély nem érvényesítette a családi adókedvezményt, illetve más kedvezményt, vagy érvényesített ugyan kedvezményt, de annak összege változik.

Érkeznek a gépjárműadós iratok

Folyamatosan érkeznek a NAV-tól a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok. Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, üzembentartói, ugyanis a több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót.

Bende Károly: Az új üzleti kapcsolatok gyakran indulnak ajánlással

Értelmes és hasznos közös célok kitűzésével, a partnereket megbecsülő együttműködéssel és persze teljesítmény- és értékarányos díjazással motiválom a kollégáim – mondta az Üzletemnek Bende Károly, a Bende Management Consulting vezetője.

A munkahelyi együttműködés 7 aranyszabálya

Milyen következményekkel járhat azok megsértése? Akár a munkaviszony felmondásához is vezethet? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd, vitarendezési szakjogász válaszol.

Uniós támogatással bővítette gépparkját a miskolci M-Plus Central Europe Kft.

232 millió forintos beruházással bővítette gépparkját a miskolci székhelyű M-Plus Central Europe Kft. (korábbi nevén Toolstyle Szerszám- és Alkatrészgyártó Kft.).

Uniós támogatással fejlesztett a pécsi Strauss Metal

Termékei további fejlesztését szolgáló gépeket szerzett be és korszerűsítette gyárát a páncélszekrényeket gyártó pécsi Strauss Metal K

Uniós támogatással modernizált a Mohácsi Vasöntöde Kft.

Modernizálta és bővítette telephelyét a Mohácsi Vasöntöde Kft. mintegy 400 millió forintos beruházással, az összeg csaknem fele európai uniós támogatás volt.

Ezért választják a magánellátást az állami egészségügy helyett

Országos kutatásban vizsgálták a magyarok egészségügyi célú megtakarítási szokásait.

Lajosmizsén járt a Nébih: megkezdődött a szaporítóanyag-árusítás ellenőrzése

Az a kereskedő, forgalmazó, aki a szaporítóanyagok forgalmazását nem a jogszabályi előírásokkal összhangban teszi, minőségvédelmi bírságra számíthat.

Megerősítette együttműködését az OAH és a brit nukleáris hatóság

Az Országos Atomenergia Hivatal öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a brit nukleáris hatósággal a nukleáris biztonsággal kapcsolatos hatósági együttműködés erősítése érdekében.

Megszületett a megállapodás az európai egészségügyi adattérről

Az EU Tanácsa és az Európai Parlament ideiglenes megállapodásra jutott egy új jogszabályról, amely megkönnyíti az egészségügyi adatok uniós szintű cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

Újpesti „GDPR-ügyben” döntött az Európai Bíróság

A tagállami felügyeleti hatóság elrendelheti a jogellenesen kezelt adatok törlését, még az érintett előzetes kérelme hiányában is – mondta ki ítéletében az Európai Bíróság.

A világ első AI programozója 1000 döntést hoz egy pillanat alatt

A programozó mérnökök rémálma, vagy nélkülözhetetlen társa lesz. Úgy hívják Devin, és ha nyilvánosan is használhatóvá válik, a feje tetejére állíthatja a szoftverfejlesztői piacot. Elég pontos szöveges utasításokat adni neki, hogy milyen programra van szükségünk, és döbbenetes gyorsasággal lekódolja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS