Miért érdemes most lakásbiztosítást kötni vagy felülvizsgálni a meglévőt?

2024. 03. 14., 14:10

Egy ingatlant érintő, nem várt káresemény helyrehozása jelentősen leterheli a családi kasszát, azonban pontosan ezekre a nem tervezhető esetekre jelent biztonságos megoldást az ingatlanra köthető, teljes körű vagyonbiztosítás. A lakásbiztosítások szabályozásában újdonság, hogy 2024-től minden év márciusában lehetőség lesz az aktuális ajánlatokat összehasonlítva kedvezőbb konstrukcióra váltani a biztosítási évforduló időpontjától függetlenül, így az ügyfelek élhetnek az extra költségektől mentes felmondási lehetőséggel is.

„Saját ingatlanunk a legfontosabb, legnagyobb értékű vagyontárgyunk életünk során, éppen ezért a védelmére is érdemes nagy figyelmet fordítani. A jelenlegi lakásbiztosítási paletta nagyon széles, rengeteg a lehetőség és biztosítónként is számos extra kiegészítőt választhatnak az ügyfelek a személyes igényeiknek és ingatlanuk adottságainak megfelelően” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„Érdemes rendszeresen, legalább az évforduló előtt felülvizsgálni, hogy az igényeknek továbbra is megfelelő biztosítással rendelkezik-e az ügyfél. Különösen javasolt ez akkor, ha valamilyen változás történt az ingatlanban (pl. napelem telepítése), de számos más esetben is érdemes lehet váltani. Ebben és általánosságban a biztosítások útvesztőjében is hasznos segítséget nyújthat egy pénzügyi szakértő.”

Az eddigi szabályozás szerint az évforduló előtt 30-60 nappal volt lehetőség a meglévő lakásbiztosítást felmondani és másik biztosító társaság szolgáltatására váltani. Az idei évtől azonban új szabályozás lép életbe: minden év március hónapjában költségmentesen, kötelezettségek nélkül váltható le az érvényben lévő biztosítás, erre az időszakra ráadásul a biztosítók akciókkal is készülnek. Fontos, hogy csak a díjrendezett és határozatlan időre kötött lakásbiztosítások felmondására nyílik lehetőség.

A csok mellé kötött lakásbiztosítások is leválthatóak, azonban ezek esetében figyelni kell a speciális szabályok betartására. A váltás, felmondás beérkezésének határideje a biztosítókhoz 2024. április 2. éjfél. Amennyiben más, kiegészítő biztosítás iránt is felmerül az ügyfelek igénye, bizonyos feltételekkel további kedvezményekre is szert tehetnek ebben a hónapban – mint például 20 százalékos díjkedvezmény az éves díjból, vagy az első negyedéves díj elengedése – érdemes tehát élni a lehetőséggel.

Hogy mik az alapok, mit kell tudni általánosságban a lakásbiztosításokról és mi a helyzet a hitellel vásárolt ingatlanok esetében érvényes szabályokkal? A Credipass szakértői szerint ezekkel sem árt tisztában lenni.

„Jelzáloghitel felvétele esetén a kölcsön folyósításának egyik alapfeltétele, hogy rendelkezzen az igénylő a fedezetként felajánlott ingatlan biztosítására szóló, érvényes, díjrendezett lakásbiztosítással. A biztosítási kötvényt ilyenkor úgynevezett hitelfedezeti záradékkal kell ellátni, ami alapján a biztosítónak tájékoztatási kötelezettsége van a bank felé, amennyiben nagyobb összegű káresemény történik vagy ha megszűnésre kerülne a biztosítás” – hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián.

A márciusi akció kapcsán, az ügyfelek által gyakran feltett kérdés, hogy le lehet-e cserélni a jelzáloghitellel terhelt ingatlanokra kötött biztosításokat is és ha igen, mi a menete?

„Szerencsére, a válasz: igen, gond nélkül” – mondta a szakértő. „Arra kell csupán odafigyelni, hogy a hitelszerződésben volt-e kitétel arra vonatkozóan, hogy kamatkedvezményért vagy induló díjkedvezményért cserébe, meg kell tartani a biztosítást. Ha nem volt ilyen, akkor ezt hitelszerződés-módosítás nélkül megteheti az ügyfél. A korábbi lakásbiztosítás felmondásával egyidőben szükséges az új lakásbiztosítás megkötése is, amelyet szintén szükséges engedményeztetni a bankhoz. A megszüntetésről a korábbi biztosító automatikusan értesíti a bankot, de az új biztosító az új szerződésről nem, ez az ügyfél feladata lesz – erre tehát kiemelten érdemes odafigyelni! Amennyiben ezt egyidőben tesszük meg és nem telik el fedezetlen nap a két lakásbiztosítás kockázati ideje között, akkor az átmenet teljes egészében zökkenőmentes lehet” – tette hozzá a szakember.

A Credipass szakértőinek további tippjeit is tanácsos megfogadni, miszerint érdemes a biztosítási díj fizetésére fokozottan figyelni, ugyanis a kölcsönszerződés egyik felmondási oka, ha nincs biztosítva a fedezetül szolgáló ingatlan. Nagyobb kár esetén a bank ellenőrizheti, hogy a biztosítótól kapott összeget az ingatlan helyreállítására fordította-e a tulajdonos és előfordulhat olyan eset is, hogy a pénzhez csak szakaszosan jut hozzá az ügyfél, így folyamatosan ellenőrzik az ingatlan értékének helyreállítását.

Fontos arra is odafigyelni, hogy hitelfelvétel esetén, a banki előírások szerint kötelező minimum a hitelösszeg és járulékai erejéig biztosítást kötni az ingatlanra. Azonban ezzel csak a hitelt „fedezi” a biztosítás, tehát káresemény esetén csak a banki követelés biztosított. Így, amennyiben kár történik a lakóingatlanban, kizárólag a bank lesz kártalanítva. Ezt a jelenséget nevezik alulbiztosítottságnak, ezért a pénzügyi szakértők azt tanácsolják: amennyiben ingatlanvásárlásra kerül sor, legalább az adásvételi szerződésben rögzített vételárra érdemes bebiztosítani azt! Fontos továbbá figyelembe venni az egyéni igényeket, a család méretét, házikedvenceket, nagyértékű tárgyi eszközöket, vagyontárgyakat és ezek újrabeszerzési értékét is rendszeresen felülvizsgálni. Szerencsére, a modern lakásbiztosítások szinte minden ingatlanon belül található értéket védelmezni tudnak.

Hogy milyen mértékű spórolást jelent a biztosítás cseréje a gyakorlatban? A szakértők szerint, az ügyfelek várhatóan nem csak az olcsóbb biztosítót fogják keresni, hanem az alulbiztosított lakásuk biztosítási összegét is aktualizálni fogják, ezért feltehetően nem mindenki tud majd nominálisan spórolni a biztosítási díjon. Azonban az fontos tény, hogy ma a legolcsóbb és legdrágább lakásbiztosítás között 3-4-szeres éves díjkülönbözet is elképzelhető, ami jelentős összeget jelent a családi kasszában. Így még fontosabb, hogy figyelmesen válasszon az ügyfél biztosítótársaságot és biztosítási csomagot, ehhez pedig javasolt kikérni egy hozzáértő pénzügyi szakértő véleményét.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS