Országos tájékoztató eseménysorozattal indul a Vállalkozásfejlesztési Program

2024. 03. 16., 16:10

Az április közepén induló, uniós forrásból finanszírozott, kkv-kat célzó roadshow központi témája az ESG és a mesterséges intelligencia lesz.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a GINOP Plusz vállalkozásfejlesztési prioritása keretében indítja el az uniós forrásból finanszírozott, vállalkozásoknak szóló támogatási programokat. Ezek a programok egyszerre segítik a nemzetközileg sikeres magyar vállalkozások kialakulását és a társadalom jelentős részének megélhetést biztosító vállalkozói réteg stabil működését – olvasható a tárca közleményében.

ESG

Az elmúlt években a vállalatokkal szemben globális szinten is megjelent az igény arra, hogy átláthatóan működjenek, valamint a profitjuk maximalizálása mellett szem előtt tartsák a természeti és környezeti értékek megóvását, illetve az általuk gyártott és forgalmazott termékek társadalomra gyakorolt hatását. Ezen szempontok összessége alapozta meg az ESG kialakulását, melynek célja a vállalkozások mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése. A magyar Országgyűlés 2023 december 12-én fogadata el a 2023. évi CVIII. törvényt (ún. ESG kerettörvényt), amely 2024 január 1-én lépett hatályba. A törvény elfogadásával Magyarország az uniós tagállamok között is élen jár abban, hogy az uniós szabályokkal összhangban meghatározza a hazai ESG szempontú jelentéstétel keretrendszerét. Az ESG-hez köthető jelentéstételi kötelezettség egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be a nagyvállalatokon keresztül a beszállítói láncokban is, ezért a magyar kkv-szektort is érinti. Erre tekintettel fontos a hazai kkv-k felkészítése a kritériumoknak való megfelelésre. A kormány célja, hogy az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével elérhetővé tegye számukra a legfontosabb információkat – hangsúlyozza az NGM közleménye.

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a roadshow feladata, hogy áttekintést adjon a vállalkozásoknak a vállalkozásfejlesztési célokról, a nekik szóló támogatási lehetőségekről és a vállalkozói ismeretek átadására elindított programokról, valamint elérhetővé tegye számukra a legfontosabb információkat az ESG-vel kapcsolatos, őket érintő lehetőségekről és kötelezettségekről.

Mesterséges intelligencia

A Vállalkozásfejlesztési Program kiemelt témája lesz a mesterséges intelligencia alkalmazások használatának gyakorlati útmutatója is. Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a roadshow egyik legfontosabb feladata a témában, közérthető módon, gyakorlati példákon keresztül prezentálni a mesterséges intelligencia alkalmazások használati útmutatóját az ország minden régiós központjában. A program magas szakmai színvonalához hozzájárul a közel ötszáz tagszervezetet számláló, és ezer tagot tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció.

A Budapesten és további mintegy tíz vidéki városban megrendezésre kerülő rendezvénysorozat április közepén veszi kezdetét. A szervezők hamarosan részletes tájékoztatást nyújtanak a programokról a vállalkozások számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS