A világ első AI programozója 1000 döntést hoz egy pillanat alatt

A világ első AI programozója 1000 döntést hoz egy pillanat alatt
2024. 03. 14., 16:10

A programozó mérnökök rémálma, vagy nélkülözhetetlen társa lesz. Úgy hívják Devin, és ha nyilvánosan is használhatóvá válik, a feje tetejére állíthatja a szoftverfejlesztői piacot. Elég pontos szöveges utasításokat adni neki, hogy milyen programra van szükségünk, és döbbenetes gyorsasággal lekódolja.

A Cognition mesterséges intelligenciával foglalkozó startup bemutatta a világ első AI szoftverfejlesztőjének nevezett programot. A Devin nevű, teljesen autonóm fejlesztőszoftvernek a gyártó állítása szerint minden esélye megvan arra, hogy örökre megváltoztassa az iparágat. A projekt finanszírozói között olyan személyek sorakoztak fel, mint Peter Thiel kockázati tőkebefektető, Elad Gil korábbi Twitter-vezető vagy éppen Tony Xu, a Doordash online ételrendelési és ételkiszállítási platform alapítója.

Szinte minden elvégez, a mérnök csak felügyel

A VentureBeat oldalán demonstrált Devint „fáradhatatlan, képzett csapattársként” írják le, aki készen áll rá, hogy a felhasználója mellett állva építsen szoftvert, de akár arra is, hogy önállóan végezzen el felülvizsgálatra váró feladatokat. A Cognition úgy véli, „a Devinnel támogatott mérnökök érdekesebb problémákra koncentrálhatnak, a mérnöki csapatok pedig ambiciózusabb célokra törekedhetnek”.

Devin számos más mesterséges intelligenciával rendelkező szoftverfejlesztő asszisztenshez csatlakozik, köztük a Github Copilothoz és az olyan nagy nyelvi modellekhez (LLM), mint az OpenAI ChatGPT-je vagy éppen a Google Bardja. Jelentősen különbözik viszont abban, hogy képes lezavarni a teljes fejlesztési folyamatot, „a bölcsőtől a sírig”.

A Cognition AI-ja állítólag meg tudja írni a kezdeti kódot, hibákat ellenőriz, javításokat generál, és még projekteket is kezel, különböző platformokon. A vállalat azt gondolja, a mérnökök számára teljes értékű AI-kolléga lesz, nem pedig újabb „másodpilóta”, ami csak kódrészleteket tud javasolni.

Gyakorlatban is bizonyít a programozó AI

A Devin jelenleg nem elérhető a nyilvánosság számára, de kiválasztott ügyfelek hozzáférést kapnak hozzá. Egyikük, Ashlee Vance, a Bloomberg munkatársa dokumentálta is a termék kapcsán szerzett tapasztalatait. A szerző kifejtette: a Devin biztonságos számítástechnikai környezetben képes a szokásos fejlesztői eszközök, például kódszerkesztő vagy böngésző használatára, hogy összetett, több ezer döntést igénylő mérnöki feladatokat tervezzen meg és hajtson végre. A felhasználók beírhatnak egy természetes nyelvi kérést a Devin chatbot-szerű felületére, majd a mesterséges intelligenciával rendelkező szoftvermérnök innen átveszi a feladatot. Devin először részletes tervet készít a probléma megoldására, majd a fejlesztői eszközeivel megkezdi a projektet, ahogyan egy ember is tenné: megírja a kódot, kijavítja az esetleges hibákat, teszteli az elvégzett feladatokat és valós időben beszámol a folyamat állomásairól, hogy a felhasználó mindent nyomon követhessen. Ha a humán megfigyelő problémát észlel, beléphet a csevegőfelületre, és utasíthatja a mesterséges intelligenciát, hogy végezze el a szükséges változtatásokat.

A Cognition eddig 21 millió befektetői dollárt szedett össze a Devin további fejlesztésére, tesztelésére, majd piacra juttatására.

Gábor János

Főoldali kép: rawpixel.com - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS