Évtizedes mélyponton a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

2021. 08. 28., 15:00

Évtizedes mélyponton a Michigan Egyetem augusztusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.

A pénteken publikált végleges adatok alapján augusztusban 70,3 pontra esett a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe a júliusi 81,1 pontról.

Az augusztusi hangulatindex két héttel ezelőtt kiadott előzetes értéke 70,2 pont volt. Elemzők ennél kissé magasabbra, 70,7 pontra várták a végleges értéket. Az előzetes érték megbecslésekor még ennél is optimistábbak voltak az elemzők, mert a júliusival megegyező 81,1 pontra számítottak.

Az előzetes érték csekély felfelé javítása nem változtat azon a tényen, hogy a hangulatindex augusztusi végleges értéke 2011 óta a legalacsonyabb, és júliushoz képest a csökkenés mértéke a hatodik legnagyobb volt ötven éve. Hasonlóan nagymértékű romlás volt tapasztalható például 2005-ben, a Katrina hurrikán által okozott pusztítás és az energiaárak emelkedése miatt, valamint a szeptember 11-iki terrortámadás után.

A fogyasztók körében romlott a kilátások és az aktuális kondíciók megítélése is. A kilátások megítélését számszerűsítő mutató végleges értéke 65,1 pontra süllyedt a júliusi 79 pontról. Az aktuális helyzetet jelző mutató végleges értéke pedig a júliusi 84,5 pontról 78,5 pontra csökkent.

A kilátások megítélésének a romlását az elemzés elsősorban az emelkedő inflációs trendnek és a jövedelmek ehhez képest mérsékeltebb növekedésének tulajdonítja.

A kilátások megítélését jelző mutató végleges értéke alacsonyabb lett a vártnál, az aktuális helyzet megítélését jelző mutató pedig magasabb. A piac 65,2 pontot várt a kilátások mutatójára és 77,9 pontot az aktuális helyzet mutatójára.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonon. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS