Már négy vármegyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat

2024. 04. 08., 20:10

Az elmúlt napok tartósan meleg és csapadékmentes időjárása miatt 2024. április 9-től tűzgyújtási tilalom lép életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Ezzel, Hajdú-Bihar vármegyével együtt, már négyre emelkedett a tilalommal érintett térségek száma.

A napos és nyári jellegű tavaszi időjárás kiszárította a könnyű holt biomasszát az erdőkben, valamint az erdőkkel szomszédos területeken. Az alföldi talaj is kiszáradt, az erdőtársulásokban a lehullott nyárfa virágzat szintén növeli a tűzterjedés sebességét. A száraz biomassza miatt már kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is gyorsan terjedő tűz alakulhat ki, de szintén megnő a tüzek intenzitása. A felszíni tüzek például akár 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek – írja közleményében a Nébih.

A következő napokban nem várható olyan mennyiségű csapadék, amely csökkentené a tűzkockázatot. A fokozott veszélyt figyelembe véve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2024. április 9-től fokozottan tűzveszélyes időszakot rendel el Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Emellett a hatóság továbbra is fenntartja a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar vármegyében.

A Nébih a lakosság fokozott elővigyázatosságát kéri a tűzveszélyes időszak alatt. Ügyelni kell arra, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, ugyanis azok hamar meggyújthatják az útmenti növényzetet. Továbbá belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert az égő zsarátnokok – a füsttel felszállva – több száz méterre is tüzet okozhatnak.

Fontos tudni, hogy a tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt szintén nem engedélyezett a tűzrakás kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu-n tájékozódhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS