Hogyan lehetséges a hagyaték felosztása az örökösök között?

2024. 04. 09., 09:10

Hogyan történik a hagyaték felosztása az örökösök között, ha az örökhagyó után többen örökölne? Kötelesek-e az örökösök a végintézkedésben vagy a törvényben foglaltak szerint felosztani a hagyatékot vagy ettől eltérően is osztozhatnak? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

Öröklés több örökös által

Az elhunyt személy után az öröklés rendjét az örökhagyó végintézkedése vagy ennek hiányában a törvény határozza meg. Az öröklés az örökhagyó halálával történik, tehát a hagyaték ekkor száll át az örökösre. Ha az örökhagyó után több örökös maradt, akkor az örökhagyó halálával ők is megszerzik a hagyatékot, de a hagyaték felosztásáig a hagyatéki vagyon közösen illeti meg őket.

Az örököstársak közösségére általánosságban a közös tulajdon szabályait kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy például a hagyaték egészét egyik örököstárs sem idegenítheti el vagy terhelheti meg a többiek hozzájárulása nélkül. Amennyiben az örökhagyó hagyatékában követelés is szerepel, akkor e követelésre különleges szabályok vonatkoznak. A hagyatéki követelés csak valamennyi örökös nevében és részére érvényesíthető, és az adós csak valamennyi örökös kezéhez teljesíthet.

Az örököstársak közössége mindaddig fennmarad, amíg a hagyaték közöttük felosztásra nem kerül.

A hagyaték felosztása

A hagyaték örökösök közötti felosztását nevezzük hagyatéki osztálynak. A hagyatéki osztályt megelőzően meg kell határozni az egyes örökösökre eső örökrészt. A hagyatéki vagyonba tartozó vagyonelemeket ennek megfelelően kell felosztani az örökösök között.

Az örökhagyó a végintézkedésében meghatározhatja a hagyatéki osztály módját. Például rendelkezhet arról, hogy a hagyaték felosztása egyes vagyontárgyak tekintetében az örökösnek való kidadással történik, míg más vagyontárgyakon közös tulajdon jöjjön létre. Amennyiben a hagyaték felosztásának módjáról az örökhagyó nem rendelkezett, akkor a hagyatéki osztályra a közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni. A hagyaték felosztása során sokszor előfordul, hogy egyes vagyontárgyakat – különösen ingatlanokat – nem lehet természetben megfelelően elosztani az örökösök között. Ilyen esetben e vagyontárgyakon közös tulajdon alakul ki.

Az osztályos egyezség

A hagyaték felosztásakor az örökösöknek nem kötelező az örökhagyó végintézkedésére vagy a törvény általános szabályaira hagyatkozniuk. Az örökörök megtehetik, hogy egymás között megegyeznek a hagyatéki vagyontárgyak felosztásáról. Ezt az egyezséget hívják osztályos egyezségnek.

Az osztályos egyezség hasznos lehet például olyan esetben, ha több ingatlan szerepel a hagyatékban, amelyen az öröklés folytán közös tulajdon jönne létre. A közös tulajdon később számos problémát és vitát szülhet az örökösök között, akár az ingatlanok fenntartását, költségeit, akár az ingatlan további hasznosítását illetően. Ennek elkerülése érdekében az örökösök az ingatlanokat az osztályos egyezségben úgy is feloszthatják, hogy minden örökös saját, önálló ingatlant örököl, ha lehet. Így nem jön létre többszörös közös tulajdon. Természetesen az ilyen egyezség feltétele, hogy az értékviszonyokat megfelelően ki lehessen egyenlíteni a felosztás során.

Osztályos egyezség akkor is köthető, ha az örökhagyó után végrendelet maradt. Tehát osztályos egyezségben az örökösök eltérhetnek az örökhagyó végakaratától, és a hagyatéki osztálynak a végrendeletben meghatározott módjától is.

Osztályos egyezséget csak az örökösök köthetnek egymással. Nem osztályos egyezség, ha az örökösök a hagyatéki hitelezővel vagy más, nem örökös személlyel kötnek megállapodást.

Az osztályos egyezség kizárólag a hagyatéki vagyonra vonatkozhat.

Osztályos egyezség során mindegyik örökösnek részesednie kell a hagyatékból. Annak nincs jelentősége ebből a szempontból, ha az örökös csak kis részben kap a hagyatékból a többi örököshöz képest. Nem minősül osztályos egyezségnek, ha valamely örökös egyáltalán nem részesül a hagyatékból. Az ilyen megegyezés más ügyletnek számíthat, például ajándékozásnak.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS