Uniós versenyjogi jogsértések: a korábbi cseh elévülési rendszer összeegyeztethetetlen az uniós joggal

2024. 04. 18., 19:10

A korábbi cseh elévülési rendszer összeegyeztethetetlen az uniós joggal, mivel gyakorlatilag lehetetlenné vagy rendkívül nehézzé teszi a versenyjog megsértéséből eredő kár megtérítéséhez való jog gyakorlását – mondta ki friss ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Az uniós versenyjog megsértése miatti kártérítési keresetekre alkalmazandó elévülési idő csak akkor kezdődhet meg, ha a jogsértés megszűnt, és a károsult tudomást szerzett arról, hogy az érintett magatartás ilyen jogsértésnek minősül. Ez a tudomásszerzés általában egybeesik a jogsértést megállapító bizottsági határozat összefoglalójának az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételével. Az uniós jog az elévülési időnek a Bizottság vizsgálata alatti nyugvását vagy megszakadását is előírja. Ezen túlmenően, a vonatkozó irányelv hatálybalépése óta az ilyen nyugvás vagy megszakadás legkorábban a jogsértést megállapító határozat jogerőre emelkedése után egy évvel érhet véget.

Az „ügy”

A cseh Heureka társaság értékesítésiár-összehasonlító portált működtet. Azt állítja, hogy a Google keresőmotorja az általános keresési eredményei oldalain következetesen kedvezőbb helyet biztosított a saját árösszehasonlító szolgáltatásának. Ennek következtében a Heureka szolgáltatása kevésbé volt látogatott. A Heureka ezért úgy véli, hogy a Google miatt kárt szenvedett, és ezzel összefüggésben az Európai Bizottságnak a Google erőfölénnyel való visszaélését megállapító (még nem jogerős) határozatára hivatkozik.

A Heureka által benyújtott kártérítési kereset tárgyában eljáró cseh bíróság arra keresi a választ, hogy a cseh jog szerinti, e keresetre továbbra is alkalmazandó, korábbi elévülési idő összeegyeztethető-e az uniós joggal. Ez a hároméves elévülési idő minden egyes részkár tekintetében attól az időponttól kezdődik, amikor a károsult tudomást szerez a részkár bekövetkeztéről, valamint a jogsértő személy kilétéről. A nemzeti szabályozás azonban ahhoz, hogy az elévülési idő megkezdődjön, nem követeli meg az arról való tudomásszerzést, hogy az érintett magatartás jogsértésnek minősül, sem pedig azt, hogy a jogsértés befejezett legyen. Ez a rendszer azt sem írja elő, hogy ez az elévülési idő a Bizottság vizsgálatának időtartamára, illetve az ugyanezen jogsértést megállapító bizottsági határozat jogerőre emelkedésétől számított egy évig nyugodhat vagy megszakadhat – vázolja a problémát az Európai Bíróság közleménye.

Az ítélet

A Bíróság az ítéletében megállapítja, hogy az uniós joggal ellentétes a 2014/104 irányelv késedelmes átültetéséig alkalmazandó cseh szabályozás. E tekintetben a Bíróság úgy véli, hogy az uniós jog3 már az említett irányelv átültetésére előírt határidő lejárta előtt is megkövetelte, hogy ahhoz, hogy az elévülési idő megkezdődhessen, a versenyjogi jogsértésnek meg kell szűnnie, és a károsultnak tudomást kell szereznie a kártérítési kereset megindításához elengedhetetlen információkról, különösen pedig arról, hogy az érintett magatartás ilyen jogsértésnek minősül. Ez a két feltétel szükséges ahhoz, hogy a károsult ténylegesen érvényesíteni tudja a versenyjog megsértése miatt elszenvedett kár teljes körű megtérítéséhez való jogát.

A Bíróság pontosítja, hogy főszabály szerint a keresetindításhoz elengedhetetlen információkról való tudomásszerzés egybeesik a jogsértést megállapító bizottsági határozat összefoglalójának a Hivatalos Lapban való közzétételének időpontjával, függetlenül attól, hogy e határozat még nem jogerős. Ezen túlmenően a károsult fél a kártérítési keresetének alátámasztása érdekében hivatkozhat az ilyen nem jogerős határozatra.

Ebben az összefüggésben a Bíróság megjegyzi, hogy az uniós jog megköveteli továbbá az elévülési időnek a Bizottság vizsgálata alatti nyugvásának vagy megszakadásának lehetőségét annak érdekében, hogy az elévülési idő ne járjon le már e vizsgálat befejezése előtt. Mivel ugyanis a károsult fél nehezen tudja bizonyítani a versenyjogi jogsértést a Bizottság vagy valamely nemzeti hatóság határozatának hiányában, lehetővé kell tenni számára, hogy megvárja e vizsgálat kimenetelét, hogy adott esetben egy későbbi kártérítési kereset keretében e határozatra hivatkozhasson.

Ezenkívül a 2014/104 irányelv immár előírja, hogy az elévülési idő legalább az érintett jogsértést megállapító bizottsági határozat jogerőre emelkedését követő egy évig nyugodjon.

Ennek következtében a Bíróság úgy véli, hogy a korábbi cseh elévülési rendszer összeegyeztethetetlen az uniós joggal. Gyakorlatilag lehetetlenné vagy rendkívül nehézzé teszi a versenyjog megsértéséből eredő kár megtérítéséhez való jog gyakorlását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS