Gergely Péter: Az akciós bankbetét lesz az új állampapír?

2024. 04. 07., 17:10

Üzletpolitikai megfontolások alapján több bank is kétszámjegyű éves kamatot kínál a lakossági ügyfeleknek 3-6 hónapos megtakarításokra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője.

Megjelent a reálkamat a lakossági bankbetétekben is

A 2023-ban vágtató infláció mellett hiába nőttek érdemben egyes bankoknál a betéti ajánlatok, a lakossági oldalon a bankbetétekre csak ráfizetni lehetett. Ez változott az elmúlt év 2. felében, amikor az infláció szelidülni kezdett. Ám a forrásokért folyó versenybe beszálló pénzintézetek ajánlatai nem az inflációval, hanem sokkal inkább a jegybanki alapkamattal tartottak (már csak azért is mert van köztük olyan konstrukció, amelynek kamatozása épp az alapkamathoz kötött) – figyelmeztet a szakértő. Ugyanakkor a 15 százalékos kamatadó mellé tavaly júliustól bevezetett 13 százalékos szocho miatt még így sem lehetett sokáig reálkamatot realizálni lakossági bankbetéten.

Márciusban a jegybanki alapkamat 8,25 százalékon állt, miközben az infláció mértéke januárban és februárban is 4 százalék alatt maradt. Bár a szakértők szerint a szolgáltatások – elsősorban a telekommunikációs és a banki szektor – visszatekintő árazása és a bázishatások miatt az év közepén a pénzromlás üteme átmeneti emelkedést mutat majd, a mai várakozások szerint az infláció a legmagasabb ponton sem haladja majd meg a 6 százalékot. Ez pedig azt jelenti, hogy a pénzüket ma lekötni kívánó ügyfelek a következő hónapokban az egyszerű bankbetétekkel is reálkamatot tudnak majd bezsebelni.

Egyedi ajánlatok vernek rá az állampapírokra

Ráadásul a forrásokért folyó versenyben új szereplők és új termékek jelentek meg, amelyeknél rendkívül attraktív árazásokat és több esetben kétszámjegyű éves betéti kamatokat lehet találni - ilyenekkel ma már az állampapírpiacon sem találkozunk – emlékeztet Gergely Péter.

Természetesen az extra kamatnak sok esetben egyedi feltételei is vannak. A jelenlegi top-kamatnak számító, a K&H Banknál 90 napos megtakarításra kínált évi 12 százalékos kamatot fizető Rajt betétbe azok az ügyfelek köthetik le a pénzüket, akik legalább 6 hónapja a K&H ügyfelei, és eddig nem indítottak külön megtakarítást a pénzintézetnél.

Az MBH Bank 6 hónapos futamidejű Akciós Prémium Betétjének évi 7 százalékos kamatát csak privátbanki ügyfelek számára kínálja a bank.

Feltételek nélkül is elérhetőek az infláció feletti kamatok

Fontos azonban látni, hogy a klasszikus betétek elhelyezésekor is mód van arra, hogy még a kamatadó és szocho levonása után is minimum a pénzünknél tudjunk maradni, adott esetben pedig reálkamatot tudjunk realizálni a befektetéseinken.
1 hónapos betét lekötésre jelenleg a Gránit Bank kínálja a legmagasabb, évi 6,25 százalékos kamatot – feltételek nélkül.
2 hónapos lekötés esetén az Oberbank 5,8 százalékos ajánlata jelenleg a legmagasabb.

3 hónapos betét lekötésére a Gránit Bank e-bank betétje a legjobb, ami évi 7 százalékos betéti kamatot kínál. Ám itt feltétel a betét elektronikus lekötése, másrészt az, hogy új ügyfélpénzként kell beérkeznie a bankhoz a lekötni szándékozott összegnek. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre akkor a Gránit Tripla 3 betét érhető el évi 6,7 százalékos kamat mellett – itt a feltétel az, hogy számlánk és bankkártyánk legyen, amivel havonta legalább húszezer forint értékben vásárolunk, valamint a lekötési idő alatt legalább egy csoportos beszedési vagy rendszeres átutalási megbízást kell adnunk. 

6 hónapos megtakarítások esetében a már említett MBH Prémium Betét mellett a Gránit Bank KamatMax terméke versenyez évi 6,75 százalékos kamattal – itt szintén a havi legalább húszezer forint értékű bankkártyás vásárlás teljesítése a feltétel.

Hosszabb időtávra a Cetelem Bank is benevez a versenybe. A 8 hónapos lekötésre kínált akciós Takarékszámla betéljük 7,25 százalékos éves kamatot (EBKM: 7,34 százalék) kínál. Az egy évre lekötött betétre 6,75 százalékot fizet a bank, ami jó eséllyel valós reálkamatot jelez előre.

Aki pedig ennél hosszabb időre is nélkülözni tudja a pénzét annak a Cetelem Bank 18 hónapos megtakarításra kínált 6,25 százalékos (EBKM 6,16 százalék) és a 2 évre évi 6,00 százalékos (EBKM 5,83 százalék) kamata egészen biztosan vastag reálkamatot biztosít majd – hiszen az MNB jelenlegi várakozásai szerint az infláció 2025-ben a jegybanki toleranciasávon belül 2,5-3,5 százalék között marad majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS