Óriás naperőmű mehet az űrbe – Rengeteg energiát továbbítana a Földre

Óriás naperőmű mehet az űrbe – Rengeteg energiát továbbítana a Földre
2024. 04. 08., 15:10

Egy grandiózus naperőmű űrbe telepítése, majd az általa gyűjtött, korlátlan mennyiségű, tiszta energia vezeték nélküli továbbítása mára reális tervvé vált – vallja a cég, ami világelső áttörést jelentett be a kulcsfontosságú technológia kifejlesztésében.

A Space Solar tükrökből és napelemekből álló hatalmas rendszer Föld körüli pályára állításával lehet képes megoldani az űrben termelt, de a Földre továbbított és ott is hasznosított napenergia kérdését. A vállalat műholdra építené a vezeték nélküli energiaátvitelre szolgáló, 360 fokos energiaátviteli megoldást.

„A világ első 360 fokos vezeték nélküli energiaátvitelének bemutatásával nemcsak a saját képességeinket fejlesztjük, hanem megalapozzuk a jövő generációinak fényesebb, tisztább jövőjét is”idézi a Recharge a brit vállalat társ-vezérigazgatója. Martin Soltau arra alapozza a koncepciót, hogy a napenergia sokkal hatékonyabban gyűjthető az űrben, mivel a műholdak szinte folyamatosan hozzáférnek a napfényhez. Ez a megközelítés napjainkban azért fontos, mert a napenergia-megoldásokat ellenző lobbi egyre erőteljesebben igyekszik hangsúlyozni, hogy a földi termelést túlságosan korlátozzák az időjárási körülmények, a napszakok és az évszakok.

Régi terv, új lehetőség az űrbéli napenergia befogására

A Föld körüli pályán befogott napenergia lehetősége régóta izgatja a tudósok fantáziáját, ám hiába készültek egészen életképes tervek a szerkezet és a műholdak felépítésére, hiszen a fellövésre és a telepítésre sem technológiai, sem anyagi értelemben nem volt felkészülve az emberiség. Nos, ez változott meg az utóbbi pár évben, a magánűripart forradalmasító SpaceX és az általa elindított fejlesztési hullám segítségével.

Napjainkban már messze nem annyira költséges hasznos terhet vinni az Föld körüli pályára, mint néhány évtizeddel ezelőtt, amikor az űripar kizárólagos urai nagy gazdasági erővel rendelkező államok ügynökségei voltak. Az általuk alkalmazott technológiák korszerűtlen elvek alapján működtek (lsd.: egyszer használható rakéták), de a versenyt és a profitot szomjazó magánvállalatok elindították a hazatérő űrrakéták reneszánszát, ami jóval olcsóbbá tette az űrlogisztikát és az űrutazást. Nem véletlen, hogy Soltau cége éppen az úttörő SpaceX-szel kezdett tárgyalásokba a grandiózus napelem pályára állításáról.

Az olcsón fellőhető és üzemeltethető műholdak megjelenése éppen egybeesik az energia műholdról Földre történő sugárzására szolgáló technológia áttörésével. Ez utóbbit eddig csak tudományos kutatások keretében sikerült megvalósítani, de a Space Solar egy egykilométeres szatellit szerkezet kifejlesztésével, könnyű napelemekkel és óriási tükrökkel képes lehet a napfény kereskedelmi szintű, koncentrált továbbítására is.

A megtermelt villamosenergiát nagyfrekvenciás rádióhullámokká alakítanák át, amivel gigawatt nagyságrendű energiát lehetne sugározni a Föld egy rögzített pontján lévő vevőantennára. Az áttörést a Space Solar HARRIER (képünkön) nevű kísérleti eszközével bizonyították.

„A HARRIER technológia lehetővé teszi az energia minden irányba történő átvitelét, mozgó alkatrészek nélkül, ami páratlan megbízhatóságot és teljesítményt biztosít” – állítja a Space Solar közleménye, amely szerint „mostanra lezárult a HARRIER sikeres tesztkampánya is”, a belfasti Queen's Egyetemen, ahol bebizonyították a vezeték nélküli energiaellátás „innovatív képességeit”.

„Ez a sikeres teszt igazán fontos mérföldkő az űrből származó napenergia megvalósítása felé vezető úton. A biztonságos, vezeték nélküli, 360 fokos energiaátvitel megváltoztatja a játékszabályokat, és bizonyítja az Egyesült Királyság vezető szerepét ebben az új energetikai forradalomban, ami a szó szoros értelmében fordítja az űr erejét a földi élet javára” – ünnepelte az eredményeket Paul Bate, a projektet támogató Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója.

Gábor János

Főoldali kép: Space Solar

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS