Paradigmaváltó lehet a pehelykönnyű és nyomtatható napelem

Paradigmaváltó lehet a pehelykönnyű és nyomtatható napelem
2024. 03. 13., 15:10

A jövő napeleme nem masszív panelek, hanem feltekert fólia formájában érkezik a megrendelőhöz, aki a rugalmas kialakításnak köszönhetően ma még elképzelhetetlenül sokféleképpen telepítheti. A megoldással eddig nem látott hatékonyságot sikerült elérni.

A tiszta energiával kapcsolatos jelentős áttörést az ausztrál Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) tudósai érték el. Az általuk vezetett nemzetközi kutatás eredménye a hengerre feltekerhető napelem. A forradalmi technológia, amivel vékony műanyag fóliára nyomtatott, könnyű, rugalmas napelemeket állítanak elő, a napenergia lehetséges alkalmazási területeinek jelentős bővülését ígéri.

A hagyományos (de merev és nehéz) szilícium napelemekkel ellentétben a nyomtatott napelemek kivételes rugalmassággal és hordozhatósággal büszkélkedhetnek. Ez korábban elképzelhetetlen alkalmazások széles skáláját nyitja meg, lehetővé téve a városi építkezések, bányászati műveletek, vészhelyzet-kezelés, katasztrófaelhárítás, űrkutatás, védelem és személyi elektronika területén történő, rugalmas felhasználást.

„Számos mérnöki problémát oldottunk meg, hogy rekord eredményeket érjünk el az összekapcsolt modulok nagy felületén. A CSIRO vékony és könnyű napelemcellái most már a küszöbön várják, hogy a laboratóriumból kikerülve tiszta energiát adjanak a világnak – jelentette ki a CSIRO vonatkozó tanulmányát jegyző tudóscsoport vezetője. Dr. Anthony Chesman kiemelte: a rekordot jelentő hatékonyságot „tekercsről tekercsre” nyomtatással valósították meg, és ez lehetővé teszi a nagyüzemi gyártást is. „A roll-to-roll nyomtatásnak köszönhetően a cellákat nagyon hosszú, folyamatos műanyagtekercseken állítjuk elő, drámaian megnövelve a gyártási sebességet.

Mivel ezeket a módszereket a nyomdaipar már széles körben használja, elérhetőbbé válik a gyártás. A nyomtatott hajlékony napelemek sikeres kereskedelmi forgalomba hozatala jelentős gazdasági és környezeti előnyökkel járhat az egész világ számára.”

A nyomtatott napelem kulcsa a perovszkit tinta

„A perovszkitok a feltörekvő cellaanyagok egy osztályát képviselik. Azért figyelemre méltóak, mert tintává alakíthatók és ipari nyomtatókban használhatók – magyarázta egy másik résztvevő kutató, Dr. Doojin Vak, megjegyezve: az optimalizálási folyamat során automatizálást és a gépi tanulást is alkalmaztak. –Kifejlesztettünk egy olyan rendszert, amivel naponta több mint 10 000 napelemet tudtunk gyorsan előállítani és tesztelni. Ez manuálisan lehetetlen lett volna, de most lehetőséget kaptunk arra, hogy azonosítsuk a roll-to-roll folyamat különböző paramétereinek optimális beállításait, és gyorsan megtaláljuk a legjobb eredményeket biztosító körülményeket.”

A kutatók elismerik, hogy a perovszkit napelemek jelenleg a hatékonyság és az élettartam tekintetében lemaradnak a szilícium napelemek mögött, mégis, a CSIRO egyedülálló szerepet szán a nyomtatott napenergia-technológiának. Mivel az általuk tervezett és kivitelezett perovszkit napelemeket műanyag fóliára nyomtatják, nagyon könnyűek, rendkívül rugalmasak és hordozhatók, ami a hagyományos szilícium napelemek elé helyezik őket – abból a szempontból legalábbis, hogy bármikor átszállíthatók olyan helyszínre, ahol éppen szükség van rájuk, így növelve a hatékonyságot.

Gábor János

Főoldali kép: Dr. Doojin Vak a forradalmi napelemmel. Fotó: CSIRO

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS